Eesti toetab Jordaaniasse põgenenud Süüria elanikke 50 000 euroga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Jordaanias Zaatari laagris
Süüria põgenikud Jordaanias Zaatari laagris Foto: SCANPIX

Välisministeerium toetab ÜRO põgenike ülemkomissari büroo kaudu 50 000 euroga Süüria pagulasi Jordaanias.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on jätkuv konflikt Süürias mõjutanud tugevalt naaberriikide olukorda üha suureneva pagulastevooga toimetulekul. Vägivalla ja väga raske humanitaarolukorra tõttu Süüriast Jordaaniasse, aga ka Liibanoni, Türki ja Iraaki põgenenud sajad tuhanded inimesed. «Rahvusvaheline kogukond peab näitama üles solidaarsust põgenikke vastuvõtvate riikide toetamisel,» ütles Paet välisministeeriumi teatel.

ÜRO põgenike ülemkomissari büroo on hoiatanud, et kui aasta lõpuks vägivald Süürias ei rauge, võib riigist sõja eest naaberriikidesse põgenenute arv tõusta kuni 710 000 inimeseni. Ka Euroopa Liit suurendab põgenike aitamiseks eraldatavat humanitaarabi.

Jordaania valitsuse andmetel on praeguseks Süüriast Jordaaniasse saabunud juba rohkem kui 200 000 pagulast. Jordaania on palunud rahvusvaheliselt üldsuselt abi, et pagulastega toime tulla ja lahendada kõige kiireloomulisemaid probleeme nagu juurdepääs toidule, puhtale veele ja esmatarbekaupadele, tervishoiuteenustele, elektri ja gaasiga varustatusele ning haridusele.

Viimastel kuudel suurenenud Süüria pagulaste arv on seadnud suure koormuse Jordaania ressurssidele ja sotsiaalsetele teenustele olukorras, kus riigi majandus on niigi tugevalt mõjutatud ülemaailmsest majanduskriisist ja araabia kevade sündmustest.

Tänavu kevadest väldanud Süüria kriis halveneb iga päevaga. Konfliktist on mõjutatud juba 2,5 miljonit inimest, hukkunuid on praeguseks üle 30 000. Sisepõgenike arv Süürias on suurenenud 1,2 miljonini, naaberriikides otsib abi 304 000 Süüria pagulast. ÜRO büroo registreeritud pagulastest kolmveerand on naised ja lapsed.

Eesti on andnud sel aastal Süüriale humanitaarabi kahel korral: 50 000 eurot ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroole Süüria hädaabi sihtfondi ning sama palju Rahvusvahelise Punase Risti Komiteele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles