DASAde teema on päevakorrast maas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Rait Maruste.
Riigikogu liige Rait Maruste. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas kurikuulsa erakondade maailmavaate sihtasutuste ehk DASAde teema teadmata ajaks päevakorrast maha võtta, kuna parteidega seoses on esile kerkinud olulisemad küsimused.


 

«Isiklikult arvan, et peame enne ühele poole saama erakondade rahastamise ja selle järelevalve teemaga ning seejärel võtma ette erakondade sihtasutuste teema,» vahendab ERR Uudised põhiseaduskomisjoni esimehe Rait Maruste sõnu.

Maruste märkis, et arvab endiselt, et idee iseendast väärib edasitegemist, rahastamine vajab aga järelemõtlemist ja lisas, et tema hinnangul pole DASAde teemaga kiiret.

Komisjon ootas möödunud reedeni mitmetelt asutustelt, ülikoolidelt ja ühendustelt ettepanekuid, kuidas maailmavaate sihtasutused ja nende rahastamise erakonnaseadusesse kirja võiks panna, kuid need saabusid vaid TLÜ politoloogidelt ja lühiarvamuse kujul ka mitmetelt vabaühendustelt ning poliitiuuringute keskuselt Praxis, mis märkis, et kuna eelnõu pole algvariandiga võrreldes grammigi edasi liikunud ja laiapõhjaline diskussioon pole käivitunud, siis jäävad nad oma aasta alguses väljendatud seisukohtade juurde.

Eelnõu algvariandi kohaselt on maailmavaate sihtasutuste eesmärk edendada avalikes huvides ühiskondlikku poliitilist mõtet ning vaba ja demokraatlikku maailmavaadet nii Eestis kui ka välisriikides, kuid politoloogid ja ühiskonnateadlased on pidanud seda erakondade pingutuseks luua omale instrument lisarahastuseks, mistõttu otsustas põhiseaduskomisjon teema käesolevasse sügisesse lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles