Haiglad ootavad streigile juristide hinnangut

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Haiglad arutavad juristidega, kas arstide streik ja selles esitatud nõudmised on seaduslikud või tuleks nende õiguste rikkumise ja kahju tekitamise eest kohtusse pöörduda.

Kui tööandjate keskliit on korduvalt rõhutanud, et kehtiva kollektiivlepinguga haiglate arstidel pole õigust streikida, siis riiklik lepitaja Henn Pärn laiendas küsimust streigi seaduslikkuse üle veelgi, osutades tähelepanu, et mitmed arstide nõudmised on poliitilised ja nende lahendamine pole haiglate võimuses. Pärn arvas, et streigiga kahju saanud haiglatel tasuks pöörduda kohtusse, et tekiks selge arusaam, mida ikkagi streigiga nõuda saab.

Tartu Ülikooli kliinikumi juhtkond esialgu veel kohtusse pöördumist otsustanud pole, selle kohta küsitakse arvamust juristidelt. «Arvamuse valmides saab otsustada edasise tegevuse üle,» sõnas kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson ütles, et arstide liit on andnud haiglatele õigusliku lühihinnangu selle kohta, kas streigis osalemine on kollektiivlepingut omavates haiglates seaduslik. Nimelt kehtib Lääne-Tallinna keskhaiglas kollektiivleping, et selle arstid osalevad streigis.

«Lääne-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees on pöördunud vastava küsimusega streigis osalevate kutseliitude haigla usaldusisikute poole. Kui probleem jääb aktuaalseks, siis kutsume järgmisel nädalal kokku erakorralise nõukogu koosoleku,» lausus Martinson.

Ida-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimees Ralf Allikvee ütles Postimehele, et ei kavatse minna kohtusse ega oma haigla arstide vastu.

Arstid streigivad sel nädalal neljas Eesti suurhaiglas, kusjuures Lääne-Tallinna keskhaiglas on kehtiv kollektiivleping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles