Juhtkiri: Eesti oma tank

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tank Džava küla lähedal Lõuna-Osseetias.
Vene tank Džava küla lähedal Lõuna-Osseetias. Foto: AFP / Scanpix

Ka paesel pinnal võivad võrsuda sõdurisaapad. Ka kodumaa aedades võivad kosuda marjad olles valmis oma küpse jõu loovutama rännakust väsinud sõjamehele. No ja miks mitte ei võiks kunagi ühel päikeselisel hommikul Tallinna ekskavaatoritehase väravast välja roomata (või koguni sammuda!) Eesti päris oma tank?

Kuigi mõte Eestist kui kaitsetööstuse maast võib esimese hooga tunduda pisut naljakas, on ometi tõsi see, et lisaks relvadele ja laskemoonale vajavad kaitsejõud põhimõtteliselt üsna samasuguseid kaupu, nagu tsivilistidki poes riiulitelt kärusse laovad.

Sõjaväelased söövad ja joovad, nagu kõik teisedki inimesed, aga neile tarvilikku kraami ostetakse hulgi riigihangete abil. Hangetel osalemine nõuab oskusteavet. Nüüd on suurärimehed loonud ühingu, mille eesmärk on jagada ettevõtjatele teadmisi, kuidas nii Eesti kui teiste NATO riikide kaitsevaldkonna hangetel osaleda.

Lisaks rahale ja tööle pole väheoluline seegi, et kaitse otstarbeks tootmine sunnib arendama tehnoloogiaid ja püüdma kvaliteeti, millest teisteski ärivaldkondades konkureerimisel kasu on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles