Eesti ettevõtjad sihivad sõjatööstuse raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Käo.
Jüri Käo. Foto: Liis Treimann.

Ettevõtjad loodavad suurärimees Jüri Käo eestvedamisel loodud MTÜsse astudes pääseda ligi Eesti ning NATO sõjatööstuse rahale.


«Mõte on koondada ettevõtted, mis omavad mingit kaitsetööstuslikku potentsiaali,» ütles NG Investeeringute juht Jüri Käo. «Paljud firmad, kes igapäevases rutiinis tiirlevad, ei jagagi, et võiksid midagi kaitsetööstusele teha ning riigi ja NATO hangetel osaleda.»



Suurärimehe mõtte järgi peaks vastloodud MTÜ Eesti Kaitsetööstuse Liit korraldama koolitusi ja jagama ettevõtjatele infot, kuidas erinevatel kaitsetööstuse hangetel osaleda.



Silmas ei peeta relvastust, vaid sõjaväge toetavaid tooteid ja teenuseid alustades ITst ning lõpetades toitlustamisega. «Selles on suur raha,» sõnas Käo ning lisas, et üks eesmärk oleks saada NATO hankeid.



Nimelt kehtib riikidevaheline kokkuleppe, et kui üks riik midagi sõjatööstuse vallas välisriigist ostab, on viimane kohustatud samas summas teenuseid vastu ostma. Just selle raha lähedale liiduga ühinenud pääseda tahavadki.



Nagu Käo tunnistab, loodab ta ka oma osa saada. Näiteks toob ettevõtja oma holdingfirma koosseisu kuuluva Kitmani, mis võiks metalltoodetega hankel osaleda.



Käo kõrval on liiduga ühinenud Eesti Talleksi omanikuna tuntud Andres Sarri, Ilves - Extra omanik Arvo Kivikas, Estiko aktsionär Neinar Seli, IT-lahendusi pakkuva Helmese omanik Jaan Pillesaar, Fjodor Bermani suurosalusega BLRT Grupp, Enn Veskimägi ASiga Standard ning ka mõned riigifirmad, nagu Eesti Energia ja Vanglatööstuse AS.



Neist osa on juba kaitsetööstusele töötades käe valgeks saanud, kuid loodavad, et liit aitab neil lepingute mahtu veelgi suurendada. «Muidu poleks ju asjal mõtet,» tunnistas Ilves-Extra suuromanik Kivikas. Tema sõnul on kvaliteetrõivaste firma juba varemgi kaitseväele riideid teinud, sealhulgas ka välisriigi kaitsejõududele.



Telora-E juht ja omanik Valter Napits lisas, et siiamaani on koostöö kaitseministeeriumiga hästi sujunud, kuid kuna kaitsetööstuses kõik jõuliselt areneb, tahab ettevõte hangete ja NATO võimalustega rohkem kursis olla.



Andres Sarrile kuuluva Viking Security tegevjuht Einar Pilvet märkis, et nende firmal pole siiani olnud võimekust NATO hangetest osa võtta, nüüd loodab ta seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles