ELF rajab Arukülla Baltimaade esimese metsloomade haigla

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni oli viga saanud metsloomade aitamine keeruline, 2015. aastast peaks sellega tegelema hakkama aga metsloomade haigla.
Seni oli viga saanud metsloomade aitamine keeruline, 2015. aastast peaks sellega tegelema hakkama aga metsloomade haigla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna sõlmisid AS Elering ja Eestimaa Looduse Fond lepingu, mille kohaselt rajatakse Harjumaale Arukülla metsloomade haigla.

Lepingu kohaselt annab Elering ELFile tasuta kasutada maa koos vana alajaama hoonega, mis haiglaks ümber ehitatakse.

ELF korraldas haigla rajamiseks tänavu märtsis ka heategevusliku annetuskampaania, millega koguti ligi 4900 eurot. Ehitusega on kavas alustada 2014. aastal ning haigla peaks uksed avama 2015. aastal.

ELFi metslooma-veterinaar Madis Leivits ütles, et haigla tegevuspõld tuleb lai. «Esmaselt muidugi vigastatud või haigete metsloomade ravi ja taastustegevus ning nende hilisem vabastamine loodusesse,» ütles Leivits. «Sama tähtis on ka keskkonnaseisundi jälgimine, sest läbi oma patsientide saab tuvastada muutusi keskkonnas ja loomapopulatsioonides, sh pahatahtlikud teod looduse ja loomade vastu.»

Metsloomade haigla asukohaks sobib Aruküla väga hästi, kuna suurem osa vigastatud metsloomadest leitakse Tallinna ja Harjumaa piirkonnast. Eleringi endise alajaama hoone on piisava suurusega, kuid see on vaja ümber ehitada.

«Eestis sellist töötavat ravikeskust praegu pole. Sellist pole ka Lätis, Leedus ega Soomes. Jätkuva linnastumise tingimustes on niisuguse ravikeskuse olemasolu väga oluline, sest elupaikade vähenemine toob kaasa metsloomade üha sagedasema sattumise inimasustusse, kus nad tihtipeale viga saavad,» ütles ELF metsloomade haigla projektijuht Agni Kaldma.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et ettevõte otsustas projektile õla alla panna, kuna tajub Eleringi majandustegevuse olulist mõju meid ümbritsevale keskkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles