Šveitsi pangajuhtidel keelati välismaale minek

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi pankurid ei julge enam kodumaalt lahkuda.
Šveitsi pankurid ei julge enam kodumaalt lahkuda. Foto: AFP / Scanpix

Šveitisi pangajuhtidel keelati välismaale, ka naaberriikidesse Prantsusmaale ja Saksamaale sõitmine, kuna kardetakse, et neid võidakse seal seoses käimasolevate välisklientide maksu-uurimistega kinni pidada.


Ühe juhtiva Genfi pangajuhi sõnul on nad sunnitud oma töötajate kaitseks ette võtma erimeetmeid, kuna USA ja Saksamaa on asunud otsustavalt võitlema maksudest kõrvalehoidmisega, kirjutab Financial Times.

«Kui ma täna lähen Saksamaale ja külastan kahte panka, kellega ma äri ajan, siis võivad Saksa võimud mind kinni pidada ja mind küsitleda,» selgitas ta.

Reisikeeldu pole kehtestanud kõik pangad, kuid see on ajendatud maksude uurimisest, mille USA võimud algatasid mullu Šveitsi suurima panga UBS suhtes.

Ühe pangajuht, kel pole kehtestatud piirangut, sõnas, et minnes tänapäeval Šveitsi pankurina Ameerikasse, tuleb peljata kinnipidamist. «Ma mõtleksin enne minekut kaks korda järele,» lisas ta.

Nelja panga esindajad kinnitasid väljaandele totaalse reisikeelu kehtestamisest, mis käib ka Euroopa riikide kohta. «Pankurid ei lähe isegi mitte Prantsusmaale. Nad ei lahkugi Genfist,» sõnas üks pankuritest.

Teiste riikide surve all olles nõustusid Šveitsi pangad leevendama pangasaladuste kaitse seadusi ja aktsepteerima rahvusvahelisi standardeid, mis puudutavad maksude läbipaistvust.

Šveitsi pankurite hinnangul on ohtu sattunud nende ärimudel. «Tegelikult ei ole asi pangasaladustes, vaid nii nad [suured riigid - toim] püüavad lahendada oma siseriiklike probleeme, leides vaenlase väljastpoolt,» kommenteeris üks pankuritest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles