Boroditš: Ma ei välistaks uue erakonna tekkimise võimalust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Boroditš.
Deniss Boroditš. Foto: Peeter Langovits

Poole aasta eest Keskerakonnast lahkunud ja demokraatide ühenduse asutanud riigikogu liige Deniss Boroditš ütles intervjuus portaalile Dzd.ee, et ei välista uue erakonna teket demokraatide ühenduse baasil, kuid et see polevat eesmärk omaette.


Kui palju on teie organisatsioonis praegu liikmeid?

Parlamendis on meid praegu viis, organisatsioonis kokku üle saja inimese. See võib tunduda vähevõitu, kuid ma ütlen kohe, et meil pole samasuguseid eesmärke, nagu mõnel parteil, kelle jaoks liikmete arv on kvaliteedinäitaja. Me kutsume oma ridadesse kõiki, kes tahavad osaleda meie tegevuses, aga niisama linnukese pärast kedagi kirja panna me ei taha.

Miks Savisaar halb oli?

Pool aastat tagasi juhtus nii, et Keskerakonnast lahkujate ja sinnajääjate prioriteedid ja huvid lahknesid. Mina arvasin, et kui partei populaarsus väheneb, reiting langeb, siis see annab põhjust mingeid järeldusi teha. Sel ajal jäi regionaalne töö erakonnas peaaegu soiku, kõik koondus Tallinna. Aga kui erakond tegutseb juba riiklikul tasandil, siis ta ei saa piirduda ainult pealinna rakukese arendamisega, vaid peab tegutsema terves riigis.

Ja kui me defineerime erakonda, siis erakond on mõttekaaslaste meeskond, mis on kokku tulnud ühise eesmärgi saavutamiseks ja oma ideoloogia realiseerimiseks, mis on võimalik ainult täidesaatva võimu juures. Ma ei näinud partei püüet realiseerida oa üldiselt head valimisplatvormi. Ma nägin, et lubadused jäid lubadusteks, valijate ootusi ei õigustatud.
Ja Keskerakond oli juba lakanud olemast mõttekaaslaste ühendus. Ühelt poolt oli tegemist Savisaare fännklubiga, ja oli teiste inimeste arvamus, kellele püüti igat moodi mõju avaldada.

Kas Savisaare juurde jäämine poleks olnud kasulikum?

Ma astusin erakonda mitte isikliku kasu saamiseks või karjääri tegemiseks, vaid sellepärast et see erakond oli mulle tõepoolest hingelähedane. See erakond meeldis mulle ja ma tahtsin sinna kuuluda, olla osake temast.

Ja ma arvan, et kui ma oleksin tegutsenud ainult oma karjääri huvides, siis oleks lihtsam olnud olukorraga harjuda, oma arvamus ära unustada, vajalikus kohas takka kiita, «õigesti» hääletada. See oleks olnud lihtne ja andnud korralikke dividende. Aga ma ei astunud erakonda mitte boonuste pärast, aga sellepärast, et ma uskusin sellesse ja see oli mulle huvitav.
Kõige tähtsam on ju iseenda vastu ausaks jääda, aga mitte seada mingeid tulusid esikohale. Ütlen veelkord, et kui ma oleksin lähtunud isiklikust kasust, oleksin jäänud Keskerakonna liikmeks.

Missugused on demokraatide ühenduse plaanid järgmisteks valimisteks?

Mis puudutab riigikogu valimisi, siis meil on süsteem üles ehitatud selliselt, et riigikogu valimistel saavad osaleda ainult erakonnad või sõltumatud kandidaadid. Küsimusele, kas ma kandideerin 2015. aasta valimistel, ma täna vastata ei oska. Ühtegi erakonda ma ei kuulu, aga üksikkandidaatide eduvõimalusse meie praeguse valimissüsteemi juures ma ei usu.

Kas demokraatide ühenduse baasil võib tekkida uus erakond?

Kas ma astun mõnda erakonda või luuakse mõni uus erakond – ei oska ka sellele vastata.
Kohalike valimiste süsteem on riigikogu omadest erinev ja seal võivad osaleda ka valimisliidud. Valimisliitudesse võivad kuuluda nii erakondade liikmed kui parteitud, ka täiesti apoliitilised inimesed. Sinna võivad kuuluda ka demokraatide ühenduse liikmed.

Aga ikkagi, kas demokraatide ühenduse baasil võib tekkida uus erakond?

Ma ei välistaks sellist võimalust. See sõltub paljuski sellest, kui valmis on selleks apoliitilised inimesed, kes olemasolevate erakondadega liituda ei taha. Kuivõrd nad näevad, et poliitiline süsteem on ennast ammendanud. Põhimõttelised liidrid, kes on valmis uut erakonda looma, on olemas.

Aga uus erakond tekib juhul, kui ühiskondlikud organisatsioonid ja arvamusliidrid avaldavad selleks soovi. Aga kui see jääb tasemele, et «las keegi teeb», siis ei maksa oodata, et kusagilt tuleb keegi, kes teeb. Inimesed peavad seda tahtma ja selles osalema. Kui on palju «eksperte», kes jälgivad kõike kusagilt kõrgelt ja räägivad, et see on halb ja see on hea, siis miski ei muutu. Erakonna loomine tähendab hulka konkreetseid samme ja kindlaid protseduure, mitte ootamist, et keegi kuskil midagi teeks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles