Kohus saatis kanepiäri ajanud mehed pikaks ajaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: SCANPIX

Harju maakohus saatis neljapäeval pikaks ajaks vangi kanepi kasvatamist ja narkotaimedega äritsemist juhtinud kaks meest, lisaks said karistada ka nende kuriteokaaslased.

Kuigi kohus mõistis 52-aastase mehe õigeks helisummuti, tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, jäi ta süüdi kanepi kasvatamises ja suures koguses narkootikumide käitlemises ja pidi selle eest vastu võtma üheksa-aastase vangistuse.

Narkoäri teiseks juhiks peetav 47-aastane mees sai helisummuti, tulirelva ja laskemoona ebaseadusliku käitlemise, kanepi kasvatamise ja suures koguses narkootikumide käitlemise eest samuti üheksa-aastase vangistuse.

Meestega narkoäris koostööd teinud 26-aastane mees sai suures koguses narkootikumide ebaseadusliku käitlemise eest nelja-aastase vangistuse, millest kuus kuud ja kolm päeva oli ta kohtueelsel ajal juba ära kandnud, ülejäänud karistusosa mõistis aga kohus talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Süüdistuse järgi samuti kanepiäris erinevate rollidega kaasa löönud 49-aastase naise ja 33-aastase mehe mõistis kohus aga õigeks.

Algselt samuti kohtu all olnud 26-aastase mehe osas lõpetas kohus 13. juunil prokuröri taotlusel kriminaalmenetluse otstarbekuse põhimõttel. Tema süüdistati teise astme kuriteos ja tema süü ei olnud prokuröri hinnangul suur ning kohtu leidis, et teda on võimalik õiguskuulekale käitumisele suunata ka muude vahenditega kui avaliku karistamisega. Süüdistatavale pandi kohustus teha 80 tundi üldkasulikku tööd ja tasuda 645 eurot menetluskulusid.

Septembri keskel nõudis prokurör kahele liidrile 13-aastast vangistust, kolmandale mehele aga kuueaastast vangistust. Naisele nõudis prokurör nelja- ning neljandale mehele kaheaastast tingimisi vangistust vastavalt nelja ja kahe aasta pikkuse katseajaga. Kaitsjatest enamus leidis, et kohus pidanuks langetama kõikide süüdistatavate osas õigeksmõistva otsuse.

Süüdistuse järgi kasvatasid mehed Läänemaal Hanila vallas asuvas talus kanepitaimi ning kuivatasid neid ja valmistasid marihuaanat. Kanepitaimi kasvatati hulgal, millest jätkus vähemalt kuue kilogrammi kuivatatud kanepilehtede ja ligi 1,2 kilogrammi kanepiõisikute ehk marihuaana jaoks.

Kuivatatud kanepilehed ja marihuaana andsid mehed kas edasi või hoidsid talus kuni mullu 21. novembril toimunud läbiotsimiseni. Lisaks suurele kogusele narkootikumidele leidis politsei talust ka registreerimata poolautomaatse püstoli Bersa, helisummuti ja padrunid.

Kolmas mees ja naine tegelesid süüdistuse järgi marihuaana ja kanepilehtede pakendamisega.

Mees omandas süüdistuse andmeil eelmisel aastal Tallinna eri paigus üle 700 grammi marihuaanat. Osa narkootikumidest andis ta edasi ja osa hoidis koos neljanda mehega nende ühises elukohas Tallinnas, kuni politsei selle ära võttis.

Mehed said kohtueelse uurimise lõppedes süüdistuse kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ning suure koguse narkootilise aine, helisummuti, tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Ühte süüdistatakse suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, teist selle hoidmises, naist kanepi pakendamises ning kolmandat meest pakendamisele ja valmistamisele kaasaaitamises.

Politsei pidas mehe kuriteos kahtlustatavana kinni mullu 17. oktoobril ja kohus võttis ta vahi alla 19. oktoobril. Teised pidasid korrakaitsjad kinni 21. novembril ja kohus võttis nad vahi alla 23. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles