Reformierakond: sugudevaheline eristamine erakondades on pseudoprobleem

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Europarlamendi liikme Sirpa Pietikäineni sõnul peaks erakonnad kehtestama põhikirjades soolise võrdõiguslikkuse põhimõtted. Reformierakond kinnitas Postimehele, et neil kvootide kehtestamise plaani pole ning võrdsed võimalused on nii meestel kui naistel.

Euroopa Parlamendis toimus 3. oktoobril soolise võrdõiguslikkuse seminar, kus sõna võtnud europarlamendi liige Sirpa Pietikäinen tutvustas võrdõiguslikkust puuduvat raportit «Naised poliitiliste otsuste tegemisel - kvaliteet ja võrdsus».

Ta märkis, et naised on valimiskampaaniate ajal vähem nähtavad ja nad on üldse vähem esindatud. Muu hulgas tõi ta ettepanekuna välja, et olukorra parandamiseks peaks erakondadel olema põhikirjades soolise võrdsuse põhimõte. Näiteks, et valimisnimekirjades oleks eesotsas enam naisi ja et mehed toetaksid naiskandidaate ka ise rohkem.

Postimees uuris Reformierakonnalt, mida nad sellistest soovitustest arvavad. Fraktsiooni pressinõunik riigikogus Toomas Viks kinnitas, et erakond ei kavatse kvoote kehtestada.

«Meie jaoks on mehed ja naised võrdsete võimalustega ilma rumala ülereguleerimiseta,» teatas ta. «Meil on alati olnud ausad ja vabad sisevalimised, kus kõigil on võrdsed võimalused.»

Ta rõhutas, et tähtsad on teadmised ja kogemused, mitte nahavärv, sugu või seksuaalne orientatsioon. Samuti tõi ta välja, et Reformierakonna liidrite seas on alati olnud naisi, alates Valve Kirsipuust ja Signe Kivist, lõpetades Laine Randjärve ja Keit Pentus-Rosimannusega.

«Sugudevaheline eristamine on meie hinnangul pseudoprobleem ja teatud huvigruppide poliitiline propaganda,» sõnas Viks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles