Andmekaitse arstide maksuandmete avalikustamises rikkumist ei näe

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide ja õdede tulud.
Arstide ja õdede tulud. Illustratsioon: Pm

Andmekaitse inspektsioon jõudis järeldusele, et meditsiinitöötajate maksuandmete analüüsiks edastamine ei olnud seadusega vastuolus, sest neid kasutati seaduslikult poliitika kujundamiseks.

«Ametialaseid teabekogumeid võivad riigiasutused kasutada muuhulgas enda analüütiliseks tegevuseks. Kui selline analüüs võimaldab paremini korraldada asutuste tööd või kujundada poliitikat, on tegu andmetöötlusega avalike ülesannete täitmiseks,» selgitas AKI nõunik Stiina Liivrand.

Seega menetlust andmete avalikustamise kohta ei alustatud.

«Isikuandmetel põhineva analüüsi juures on oluline, et isikustatud algandmed ei lekiks ning et analüüsi tulem oleks võimalikult suure üldistatusega,» osutas ta tähelepanu.

«Piisavalt suure üldistustasemega on näiteks Tallinna või Viimsi valla elanike, samuti Eesti tervishoiu- või ehitussektori keskmine maksutulu. Selgelt lubamatu oleks aga näiteks kolme enimteeniva onkoloogi sissetulekute avalikustamine,» märkis Liivrand.

Riigikogus esimese lugemise läbinud avaliku teabe seaduse muudatused (263 SE) täpsustavad avaliku teabe taaskasutamist ja sellele võrdse juurdepääsu võimaldamist. See peaks kõnealuse valdkonna muutma selgemaks ja läbipaistvamaks, lisas nõunik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles