Simson: mees-naine-mees-naine nimekirjad võiks kujuneda parteidel heaks tavaks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu keskfraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul võiks mees-naine-mees-naine nimekirja koostamise põhimõte kujuneda erakondadel heaks tavaks.

Euroopa Parlamendis toimus 3. oktoobril soolise võrdõiguslikkuse seminar, kus sõna võtnud europarlamendi liige Sirpa Pietikäinen tutvustas võrdõiguslikkust puuduvat raportit «Naised poliitiliste otsuste tegemisel - kvaliteet ja võrdsus».

Ta märkis, et naised on valimiskampaaniate ajal vähem nähtavad ja nad on üldse vähem esindatud. Muu hulgas tõi ta ettepanekuna välja, et olukorra parandamiseks peaks erakondadel olema põhikirjades soolise võrdsuse põhimõte. Näiteks, et valimisnimekirjades oleks eesotsas enam naisi ja et mehed toetaksid naiskandidaate ka ise rohkem.

Postimees uuris, mida arvab ideest Keskerakond. Keskfraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on viimastel valimistel Keskerakond ainsa Eesti erakonnana rakendanud nn tõmbluku süsteemi, kus nimekirja tipus asetatakse mees- ja naiskandidaat kordamööda.

«Viimastel riigikogu valimistel oli Keskerakonna valimisnimekirja esikümnes viis naist, teistel parlamenti pääsenud erakondadel aga vaid üks naine. Euroopa Parlamendi valimistel olid 12st kandidaadist 6 naised,» tõi Simson välja.

«Seega oli meie nimekirjas sooline võrdõiguslikkus tagatud,» kinnitas ta. «Mees-naine-mees-naine nimekirja koostamise põhimõtet (n-ö tõmbluku süsteem) on aga keeruline kasutada neil erakondadel, kellel on vähe tugevaid naispoliitikuid.»

Ta lisas, et Keskerakonnal õnneks seda probleemi pole. «Leiame, et sellise süsteemi kasutamine võiks kujuneda erakondadel heaks tavaks,» sõnas ta.

Simson kinnitas, et Keskerakonna naiskandidaadid olid ja on kindlasti valimiste ajal nähtavad.

«Loomulikult oleneb palju ka kandidaadi enda aktiivsusest, kuid kui esinumbrite seas on vähe naisi, siis saavad nad proportsionaalselt ka vähem reklaami,» rääkis Simson. «Ilmselt aitaks tõmbluku süsteemi kasutamine, et tuua nimekirjade esikümnesse rohkem naisi ka teiste erakondade puhul.»

Simson lisas, et Keskerakond ei ole kunagi lahterdanud oma liikmeid soo järgi ja sellest tulenevalt mingeid tingimusi seadnud.

«Meie liikmete seas on naisi veidi enam kui mehi ning juba see annab hea võimaluse, et neist saavad ka aktiivsed osalejad poliitikas, kes kandideerivad ning osutuvad valituks esinduskogudes,» ütles Simson. «Loomulikult paistavad enim silma tipp-poliitikas osalevad naised, kuid Keskerakonda kuulub palju võimekaid naisi, kes juhivad ka omavalitsusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles