Vene võimud ei lasknud Krištafovitšit riiki

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorteühenduse Avatud Vabariik tegevdirektor Jevgeni Kristafovitš.
Noorteühenduse Avatud Vabariik tegevdirektor Jevgeni Kristafovitš. Foto: Peeter Langovits.

Peterburis foorumil osalema pidanud Eesti noorteühingu Avatud Vabariik juhatuse esimees Jevgeni Krištafovitš viibib juba mitu tundi Pulkovo lennujaama saabumisalas, kuna piirivalvurid keeldusid meest riiki lubamast.

Peterburi Euroopa Liidu ja Venemaa ühisfoorumile sõitnud Krištafovitš kirjeldas Postimehele, et maandus Pulkovos kohaliku aja järgi täna kell 10.30 ning esitas piirivalvurile oma passi koos kehtiva Venemaa viisaga, mis oli talle välja antud mõne nädala eest.

Piirivalvurite ülem teatas aga pärast dokumentide üle vaatamist, et too ei saa Venemaale siseneda. «FSB ametnikud teatasid mulle, et vastavalt seadusele minu viisa annulleeritakse. Ametlikult ütlesid nad, et ei saa keeldumise põhjust kommenteerida, aga mitteametlikult ütles piirivalvekordoni ülem, et «te teate küll, miks»,» kirjeldas Kristafovitš, kes on lennujaamas asudes püüdnud olukorda juba mitu tundi lahendada.

«Kordoni ülem lihtsalt võttis minult passi ära ja ütles, et siin on meil duty free kauplused, saate kohvi juua ja lõunat süüa. Otsime Teid ise üles ja anname tagasipileti.» Järgmine Tallinna lend väljub Pulkovost kell 16.10. «Ilmselt saadetakse mind tagasi Estonian Airi kulul, nii mulle lubati.»

Peterburis toimuva kõrgetasemelise foorumi põhiteemaks on viisarežiimi liberaliseerimine Euroopa Liidu ja Venemaa vahel. «Nüüd seisab sellele liberaliseerimisele omamoodi vastu FSB,» imestas Kristafovitš.

Mees pole aga istunud käed rüpes, vaid pöördus intsidendi asjus kohe president Vladimir Putini kodanikuühiskonna nõuniku kantseleisse, kes foorumil Venemaad esindab. Samuti on teavitatud foorumi korralduskomiteed, kes ilmselt võtab homme juhtunu asjus vastu resolutsiooni. Paljud Kristafovitši kolleegid tegid avalikke pöördumisi nii Venemaa välisministeeriumi kui ka FSB poole.

«Loomulikult on see praegu suur skandaal. Ma olen foorumil ainuke täisliikme staatusega organisatsiooni esindaja Eestist, kel on ka hääletamisõigus,» ütles Kristafovitš. Täna õhtul peaks Eestist foorumile saabuma ka Avatud Eesti Fondi ja Jaan Tõnissoni Instituudi esindajad, kel on aga vaid vaatlejastaatus.

«See on poliitiliselt täiesti ebaadekvaatne samm Vene võimude poolt. Ma ei tea, milleks neil seda skandaali oli vaja. Ma aktsepteerin mõistagi Vene Föderatsiooni otsust, aga see räägib üht-teist selle riigi demokraatliku arengu kohta,» leidis Kristafovitš.

Avatud Vabariigi juht nentis, et Venemaa pole talle üheksa aastat viisat andnud, ent mõne nädala eest seda siiski tehti. Kristafovitš mainis, et tal on aga pooleli kohtuprotsess Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvartiga, kuhu ta kutsus reedel tunnistama ka Venemaa saatkonna kolmanda sekretäri. «Täiesti võimalik, et see praegune intsident on reaktsioon sellele. Ma arvan, et see on täiesti põhjendatud järeldus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles