Teder kaalub saadikupuutumatuse küsimuses riigikohtusse pöördumist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder kaalub riigikogu liikme saadikupuutumatuse küsimuses erandkorras riigikohtusse pöördumist.

Teder märkis täna riigiprokuratuurile saadetud kirjas, et peale riigikogu liikmetelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse võtmise taotluste tagastamise kaalub ta lisaks erandkorras ka riigikohtusse pöördumist. Enda sõnul kaalub ta seda vaatamata asjaolule, et riigikogu on toetanud tema ettepanekut viia kriminaalmenetluse seadustik põhiseadusega kooskõlla ja vastav eelnõu on parlamendi menetluses.

Õiguskantsler otsustas saadikukaitse võtmise taotlused riigiprokuratuurile tagastada, sest ehkki Toobali ja Laasi juures tehtud läbiotsimisteks andis kehtivale seadusele vastavalt loa prokuratuur, on seadus ise tema hinnangul põhiseadusega vastuolus. Seetõttu leidis ta, et ilma parlamendi nõusolekuta tehtud läbiotsimistega on Toobali ja Laasi saadikupuutumatust põhiseadusvastaselt rikutud.

Riigi peaprokurör Norman Aas pöördus Toobalile ja Laasile süüdistuse esitamiseks 7. septembril Tederi poole, kuna parlamendisaadikute kohta saab süüdistusakti koostada ainult õiguskantsleri ettepanekul ning juhul, kui sellega on nõus enamik riigikogu liikmeid.

Riigiprokuratuur soovib esitada Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas kahtlustatav ka Onksion.

Samuti soovib prokuratuur esitada Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises, sest kahtlustuse kohaselt võltsis ta viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi. Kuna kahtlustuse järgi võttis ta võltsitud orderite alusel erakonnale vastu sularaha, mille tegelik päritolu ei ole teada, soovib riigiprokuratuur esitada Toobalile süüdistuse ka erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises. Lisaks on Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusega seoses kahtlustatav juriidilise isikuna Keskerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles