Sotside naiskogu PRIA skandaalist: riigiasutus peaks olema erasektorile eeskujuks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA
PRIA Foto: Margus Ansu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) naiskogu Kadri president Reet Laja ütles PRIA palgaskandaali kommenteerides, et riigiasutused võiksid oma personali suhtumise osas olla erasektoril eeskujuks.

Neljapäeval ilmus Postimehes uudis, et PRIAs töötavatele lapsehoolduspuhkuselt naasnud naistele maksti ajutiselt 10 protsenti väiksemat palka, milleks nad pidid allkirjastama lepingulisad. Põhjenduseks toodi, et nad ei ole tagasi tulles enam tööasjadega nii hästi kursis.

«Tööandja on kohustatud pakkuma papsehoolduspuhkuselt naasnule sama palgaga tööd,» kommenteeris Laja. «Riigiasutused võiksid olla eeskujuks erasektorile oma personali suhtumise osas.»

«Ma ei leia, et lapsehoolduspuhkusel viibimise tõttu võiks nõuda lepingu lisa ajutiseks palga alandamiseks,» lisas ta. «Organisatsiooni hea personalipoliitka võimaldab lapsehoolduspuhkusel olijatele (vastavalt siis kas emale või isale) jooksvalt teavet organisatsiooni arengute osas nii, et mahajäämust tööasjades ei tekigi.»

«Kui tööandja ei paku turvatunnet tööl, siis on see signaaliks töötajatele ja tööotsijatele, et neist ei hoolita.»

Laja seletas, et lapsehoolduspuhkusel olija saab ka ise ennast tööasjadega kursis hoida.

«Seda enam pole palga alandamine kuidagi põhjendatud,» märkis naiskogu president.

Laja sõnul on teada ka sellised olukorrad, et tööle naasnule küll säilitatakse puhkusele jäämise eelne palk, aga vahepeal on samaväärsele tööle võetud kõrgema palgaga töötajaid ja puhkuselt naasnule sellist kõrgemat palka ei võimaldata.

«Arenguvestlus võimaldaks ka selle puudujäägi kõrvaldada,» pakkus ta. «Iga tööandja peaks mõtlema sellele, et seadusi tuleb täita. Kui tööandja ei paku turvatunnet tööl, siis on see signaaliks töötajatele ja tööotsijatele, et neist ei hoolita. Põhjamaad aga töötajatele sellise turvatunde loovad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles