Aas: peame üle vaatama kõik immuniteediga kaitstud inimeste kriminaalasjad

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi peaprokurör Norman Aas.
Riigi peaprokurör Norman Aas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles Postimehele, et õiguskantsleri tõstatatud probleemi valguses tuleb prokuratuuril üle vaadata kõik praegused ja edasised kriminaalmenetlused, mis puudutavad immuniteediga kaitstud inimesi.

Aas nentis, et õiguskantsleri tõstatatud probleem raskendab tõepoolest immuniteediga kaitstud inimeste suhtes kriminaalmenetluse läbiviimist. «Selles valguses peame üle vaatama kõik praegused ja edasised kriminaalasjad. Loodan väga, et õiguskantsler viib probleemi riigikohtu ette, sest tegemist on tõesti keeruka olukorraga,» lausus ta.

Veel pärastlõunal ütles Aas, vastates küsimusele, kas õiguskantsleri otsus võib mõjutada ka Reformierakonda kuuluvalt justiitsminister Kristen Michalilt ja riigikogu liikmelt Kalev Lillolt võimalikku puutumatuse võtmist, et Reformierakonna rahastamise kriminaalasi ei ole sellises staadiumis, et seda küsimust tõstatada.

Õiguskantsler Indrek Teder otsustas täna keskerakondlasest riigikogu liikmetelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse võtmise taotlused riigiprokuratuurile tagastada, sest ehkki nende juures tehtud läbiotsimisteks andis kehtivale seadusele vastavalt loa prokuratuur, on seadus ise tema hinnangul põhiseadusega vastuolus. Seetõttu leidis ta, et ilma parlamendi nõusolekuta tehtud läbiotsimistega on Toobali ja Laasi saadikupuutumatust põhiseadusvastaselt rikutud.

Samuti teatas Teder, et kaalub immuniteedi küsimuses erandkorras ka riigikohtusse pöördumist, kuigi riigikogu on seaduse muutmiseks tehtud ettepanekut juba kevadel toetanud ning vastav eelnõu on parlamendi menetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles