Iraan võib asjatundjate hinnangul tuumapommi valmistada kümne kuuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumauuringute keskus Iraanis Teheranis, mis asub tuumaenergia organisatsiooni peakorteri juures.
Tuumauuringute keskus Iraanis Teheranis, mis asub tuumaenergia organisatsiooni peakorteri juures. Foto: SCANPIX

Iraan võib tuumapommi valmistamiseks vajaliku koguse kõrgrikastatud uraani toota kahe kuni nelja kuuga ja vajab siis veel vaid kaheksa kuni kümme kuud, et projekt lõpetada, tõdesid asjatundjad eile avaldatud raportis.

Tuumarelva leviku probleemidega tegeleva Teaduse- ja Rahvusvahelise Julgeoleku Instituudi (Institute for Science and International Security, ISIS) hinnang põhineb Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) andmete analüüsil.

IAEA teatas möödunud kuul «värsketele luureandmetele» viidates, et Iraan on teinud edusamme tuumalõhkepeade purustusjõu väljaarvutamises, mis on oluline samm tuumarelva ehitamise suunas, ütlesid diplomaadid teisipäeval. USA-lt, Iisraelilt ja veel vähemalt ühelt riigilt saadud informatsiooni põhjal on vastav teadustöö tehtud viimase kolme aasta jooksul.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu nõudis septembri lõpupäevil ÜRO peaassambleel kõneldes Iraani väidetavatele tuumarelvaambitsioonidele «selge punase joone» tõmbamist.

«Aeg on otsakorral, peaaegu otsakorral,» rääkis Netanyahu.

Iisraeli peaminister kasutas oma sõnade näitlikustamiseks valgele pappalusele joonistatud põleva süütenööriga pommi, millele ta maailma riigijuhtide silme all viltpliiatsiga jämeda punase joone tõmbas.

Netanyahu kohaselt suudab Iraan praeguse tempo juures toota ühe tuumalõhkepea jaoks piisava koguse kõrgrikastatud uraani 2013. aasta keskpaigaks. Iisraeli peaminister ärgitas rahvusvahelist kogukonda sekkuma.

Iraani tuumaprogramm on lääneriikide ja Iisraeli kartuse kohaselt kattevari tuumarelva väljatöötamisele. Teheran eitab seda, öeldes, et kõik ponnistused on tsiviilotstarbelised.

Tuumatüli on tekitanud lahkhelisid liitlaste Iisraeli ja USA vahel, sest Washington manitseb juudiriiki võimaliku sõjalise rünnaku eest ning väidab, et «punaste joonte» tõmbamine võib viia jõu kasutamiseni.

USA president Barack Obama lubas ÜRO peaassambleel, et tema administratsioon hoiab ära Iraani tuumariigiks saamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles