BLRT Grupp avas Vilniuses uue tehase

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vakaru Cinkase tootmistsehhis saab kuumtsinkida kuni 13 meetri pikkusi detaile.
Vakaru Cinkase tootmistsehhis saab kuumtsinkida kuni 13 meetri pikkusi detaile. Foto: www.wsy.lt

Baltimaade ühe suurima tööstusettevõtte BLRT Grupi Leedus paiknev tütarettevõte Vakaru laevatehas andis majanduslanguse kiuste Vilniuses käiku galvaanikatehase Vakaru Cinkas.



Moodne tehas võimaldab teha unikaalset toodangut nii Leedu enda turule kui ka ümbritsevate eksportturgude tarvis.

Uue tehase avamine Vilniuses oli suur asi nii Leedu pealinnale kui ka kogu riigile. Seda pidulikku sündmust austasid oma kohalolekuga Vilniuse linnapea, majandusministeeriumi esindajad, teised tööstusjuhid ja koostööpartnerid. Samuti näidati avamisel, kuidas toimub tootmine ühes piirkonna moodsamas tsehhis.

Vilniuse värske linnapea Vilius Navickas ütles, et viimase poole aasta jooksul pole linnas ühtegi uut tehast või tootmistsehhi avatud. Vakaru Cinkas annab juurde 40 uut töökohta ja praeguses olukorras, kus Leedus tööpuudus sarnaselt Eestiga kiiresti kasvab, on see tema hinnangul väga oluline.

«See tekitab lootust, et ka raskel ajal on võimalik leida uusi ideid ja neid ellu viia,» sõnas linnapea, kes lubas augustis ka Tallinna külastada.

Vakaru laevatehase peadirektori Arnoldas Šileika sõnul avardab uus tehas turuvõimalusi. Kui seni sai Leedus tsinkida vaid kuni kuue meetri pikkusi detaile ja pikemad tuli Poola vedada, siis uues tehases saab galvaniseerida kuni 13 meetri pikkusi ehituskonstruktsioone, mille järele on näiteks sillaehituses suur nõudmine.

Toodanguga, mis on senisest kvaliteetsem, tahetakse varustada kogu Leedu ehitusturg, lisaks vedada seda Lätti, Kaliningradi, Valgevenesse ja Poola.

Uue tehase direktor Rimantas Tiškus kiitis selle keskkonna- ja töötajasõbralikkust. Tootmisprotsess on energiasäästlik ja vastab kõige rangematele keskkonnanõuetele.

Tõepoolest, sulatsingi ja hapetega täidetud vannidega ruumis polnud tunda mingeid spetsiifilisi lõhnu. Hoone on hästi kõrge ja valgusrikas, protsessi juhitakse elektrooniliselt.

BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman ütles, et nii suure investeeringu tegemine galvaniseerimistehasesse Vilniuses lähtus grupi strateegiast saavutada igal tegevusalal liidripositsioon. Suuri mahte võimaldava ajakohase liini avamine võimaldabki haarata regioonis turuliidri positsiooni, kuna teist sellist piirkonnas ei ole.

«Teiseks on oluline, et saame pakkuda kliendile kvaliteetset ja nüüdisaegset teenuste ahelat,» lisas Berman.

Tehast ehitati ligi aasta, sellele eelnes planeerimine, projekteerimine, läbirääkimised partneritega ja lepingute sõlmimine.

Vakaru Cinkas

•    BLRT Gruppi kuuluva Vakaru laevatehase tütarfirma
•    Investeering 117 miljonit krooni
•    40 töötajat
•    Projektvõimsus (kolme aasta pärast) 25 000 tonni aastas
•    Tasuvus viis aastat
•    Kuumtsinkida saab kuni 13 meetri pikkusi detaile
•    Kasutus: suurte hoonete, sildade, viaduktide ehitus
•    Seadmed Itaaliast
•    Tsinkimine kaitseb metalli korrosiooni eest
•    Tsingiga on Euroopas kaetud 90 protsenti metallkonstruktsioonidest
•    Vakaru laevatehas ühendab 23 firmat kokku 1500 töötajaga
•    Mullu pälvis Vakaru Leedu suurima eksportööri tiitli
•    Kokku annab BLRT Grupp Leedus tööd 2000 inimesele
Allikas: BLRT Grupp

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles