Meri sünni­aastapäeva tähistatakse kõikjal Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri
Lennart Meri Foto: Toomas Huik

Lõkketuled Ebavere mäel ja Kaali järve juures, eriprogrammid televisioonis ja raadios, näitused ja kontserdid – võimalusi osaleda Lennart Meri mälestamisel on sel nädalavahetusel kõigil.


Lääne-Virumaal Ebavere mäel ja Saaremaal Kaali järve juures süüdatakse pühapäeval, Lennart Meri 80. sünniaastapäeval umbes kella kahe paiku suured lõkketuled. Nimelt esitas Meri oma raamatus «Hõbevalgem» oletuse, et Kaali järve tekitanud meteoriit sisenes Maa atmosfääri Ebavere mäe lähistel ning sellega põimub rahvapärimus endisaegse jumala Tharapita lennust Ebavere mäelt Saaremaale.



Ürituse korraldaja Aivar Niinemägi lausus, et lõkkeid on Meri mälestuse jäädvustamiseks kavas süüdata kogu Ebaverest Kaalini mineval joonel ja praeguseks on juba 14–15 valda teada andnud kavatsusest selline lõke ka enda juures läita. Ent Niinemäe sõnul võib ka iga inimene ise kas või küünla aknalauale panna.



Saated teles ja raadios


Täna kell 14.05 saab aga Vikerraadiost kuulata olemuslugu «President Lennart Meri…pärit maalt, mille nimi on Eesti». «See on üks lugu paljudest võimalikest, mida president Lennart Merist jutustada saab,»  kirjeldas saate autor Riina Eentalu.



Mitmesuguseid Merile pühendatud saateid saab näha ja kuulda nii täna kui homme peale Vikerraadio ka Raadio 4st, ETVst ja ETV 2st, Klassikaraadiost ja Raadio 2st.



Meri filmid «Linnutee tuuled», «Veelinnu rahvas», «Šamaan», «Kaleva hääled» ja «Toorumi pojad» on Tallinnfilm koostöös ERRiga välja andnud DVD-kogumikul pealkirjaga «Lennart Meri soome-ugri rahvaste filmientsüklopeedia», mis jõuab müüki esmaspäeval. DVD-l on võimalus lisada inglis-, vene-, soome- ja eestikeelsed subtiitrid.



Lennujaamale Meri nimi


Täna kell neli toimub aga Viimsi Püha Jaakobi kirikus tasuta ja kõigile avatud Lennart Meri mälestuskontsert, kus esineb tütarlastekoor Ellerhein Tiia-Ester Loitme juhatusel. Samas lähedal  Viimsis rannarahva muuseumis on avatud Meri sünniaastapäevale pühendatud mälestusnäitus «Lennart Meri 80». Näitus jääb avatuks 11. aprillini.



Homme nimetatakse ka Tallinna lennujaam ümber Lennart Meri Tallinna lennujaamaks, kus avatakse Peeter Lauritsa loodud pannoo. Kõne peab president Toomas Hendrik Ilves ja laulab ETV lastekoor Lii Leitmaa juhatusel, kuid kahjuks tavakülastajatele tseremoonia avatud pole.



Samuti algab homme Tallinnas Lennart Meri konverents, kus üle maailma kokku tulnud huvilised ja analüütikud arutavad Läänemere piirkonna julgeoleku küsimusi. Arutelude salvestused ja hiljem ka mahakirjutatud tekstid avaldatakse üritust korraldava Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles