ERR.ee: Paldiskis avati mälestusmärk küüditatutele

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol küünlad küüditatute mälestusmärgi jalamil Tartus.
Fotol küünlad küüditatute mälestusmärgi jalamil Tartus. Foto: Margus Ansu

Ligi kolmele tuhandele 1941. ja 1949. aastal Nõukogude võimu poolt Siberisse küüditatud saarlasele ja hiidlasele püstitati laupäeval Paldiski raudteejaama juurde mälestusmärk.

Ettevõtmise eestvedaja on Pakri poolsaarelt pärit, noorukina napilt küüditamisest pääsenud Ilmar Laherand, mälestusmärgi püstitamist toetasid Memento ja Paldiski linnavalitsus, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Just täna 60 aastat tagasi läks Paldiski raudteejaamast teele loomavagunitest koosnev rong Saaremaalt, Muhumaalt ja Hiiumaalt kodudest välja aetud ja küüditamislaevadel Paldiskisse veetud inimestega, toonased vanad on ammu läinud ning selleaegsed väikelapsed eakaks saanud.

1949. aastal Hiiumaalt Siberisse küüditatud Helve Sillamaa mäletab sadamat ja laeva üpris hästi.

«Oli selge tähistaevas, külm, mäletan, et vaatasin laeva juures üles ja mõtlesin, et mina ronin sealt trapist üles, aga kuidas nad vanaema üles saavad. Nad said,» meenutas Sillamaa.

Viieaastase Helve vanaema oli halvatud ja just 25. märtsil 85-aastaseks saanud, laev aga seisis Hiiumaa rannast kaugel eemal meres, kuhu küüditatute vedamiseks oli kaatrite leidmisel initsiatiivi üles näidanud Arnold Meri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles