Tšetšeenia kurikuulus väekomandör mõrvati

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulim Jamadajev elas meedia andmetel  Dubais selles kompleksis.
Sulim Jamadajev elas meedia andmetel Dubais selles kompleksis. Foto: AFP / Scanpix

Araabia Ühendemiraatide politsei teatas, et nädalavahetusel tapeti Dubais tšetšeen, kes meedia andmetel oli varem kurikuulsa eriüksuse Vostok komandör ja juhtis seda veel ka mullu augustis Gruusia vastu peetud sõjas, ehkki oli samal ajal võimudega vastuollu sattumise pärast juba tagaotsitav.


«Tšetšeeni mõrv tundub olevat atentaat, sest ta lasti maha selle hoone parklas, kus ta elas,» märkis Dubai politseiülem kindralleitnant Dahi Khalfan Tamim, kelle sõnul näib, et 36-aastast ohvrit jälgiti juba mõnda aega, vahendas AFP.

Tema andmetel kandis ohver nime Sulaiman Madov. Vene meedias teatati aga juba täna hommikul, et Araabia Ühendemiraatides korraldatud atentaadiga üritati tappa Tšetšeenia võimudega vaenujalal olevat väekomandöri Sulim Jamadajevit, kuid viimane olevat siiski napilt eluga pääsenud ja haiglasse ravile viidud.

Moskovski Komsomoletsi andmetel kasutas juba viis kuud Dubais elanud tšetšeeni väekomandör passi, mis oli antud välja Sulaiman Madovi nimele. Leht tsiteeris ka tema venda, kes ütles, et viibib ühes Dubai haiglas, kuhu kolm tõsist kuulihaava saanud ohver toimetati.

«Sulim on raskes seisundis, teadvuseta, kellelgi ei lubata teda näha. Kuid ma arvan, et ta veab välja,» ütles ta. «Ma kahtlustan, kes seda tegi, aga ma ei soovi seda veel öelda. Kõik teavad niigi, kellele Sulim on nagu luu kurgus,» lisas ta.

Vene Föderatsiooni suursaatkond Araabia Ühendemiraatides nädalavahetuse rünnakut kohe ei kommenteerinud ning Jamadajevi surma ei kinnitanud. «Me kontrollime teateid ja kuulujutte,» ütles üks ametnik diplomaatilisest esindusest.

Dubais resideeriv konsul Sergei Krasnogor teatas siiski pärastlõunal, et Sulim Jamadajev on tõesti surnud, vahendas ka Interfax. 

Tšetšeenia iseseisvuslaste poolelt kümne aasta eest Moskva leeri üle läinud Sulim Jamadajev oli veel eelmisel aastal GRU eliitpataljoni Vostok komandör, 2005. aastal sai ta ka Venemaa kangelase aunimetuse.

Ent eelmisel aastal pidi mõjukas väekomandör taanduma võimuvõitluses Kremlist määratud Tšetšeenia liidri Ramzan Kadõroviga, kes üritas koondada kõik kohalikud jõustruktuurid enda kontrolli alla.

Gruusia sõja ajal mullu augustis oli Jamadajev juba ametlikult tagaotsitav inimröövide ja piinamiste pärast, ent meedia andmetel tegutses ta siis veel aktiivselt lahingutes Tshinvali ümber. 22. augustil saadeti komandör föderaalvõimude otsusel siiski lõplikult erru.

Sulim Jamadajevi elu kallale on juba ka varem korduvalt kiputud ning septembris tapeti Moskvas tema vend Ruslan Jamadajev. Meedia andmetel otsis kurikuulus komandör pärast väeteenistusest lahtilaskmist Kremlilt kaitset, kuid põgenes viimaks välismaale ning on seejärel elanud Araabia Ühendemiraatides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles