Kriis viib ka keskklassi kuritegelikule teele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restos de Coeuri supiköök Bordeaux’s.
Restos de Coeuri supiköök Bordeaux’s. Foto: Reuters / Scanpix

Keskklassi taustaga ja väärikas vanuses poevargad, riknemistähtajale lähenevate kaupade parem läbimüük ja supiköökide ootamatult pikad järjekorrad annavad märku majanduskriisi esimesest mõjust lääneeurooplaste käitumisele, tõdeb ajaleht The Los Angeles Times.

Itaalias on tänavu esimestel kuudel poevarguste arv kasvanud võrreldes mullu sama ajaga seitse protsenti. Sagenenud selle teoga esimest korda vahele jäävate inimeste hulk. Enamasti pärinevad algajad kurjategijad keskklassi ja vanemate inimeste seast ning nende lemmikartikliks on parmesani juust.

«Supermarketid ei lähe tavaliselt politseisse, kui nad tabavad pensionäri varguselt,» rääkis Ühendriikide lehele Itaalia põllumeeste liidu juht Giuseppe Politi. «Neist paljude jaoks on vaid kaks võimalust: toidu varastamine või tänaval kerjamine.»

Hea köögi poolest tuntud Prantsusmaal on poed hakanud müüma ka toitu, mis varem rändas läheneva säilivuskuupäeva tõttu lihtsalt prügikasti.

«Prantsusmaal kadus ainuüksi jaanuaris 90 000 töökohta, mis on tõeliselt dramaatiline hüpe, ning me pole selle mõju veel tundnud, sest mõnda aega saavad need inimesed abiraha,» märkis Oliver Berthe, kes juhib Restos de Coeuri nimelist heategevate supiköökide ketti.

Nende supiköökides käis selle aasta esimestel kuudel 12 protsenti rohkem abivajajaid kui mullu samal ajal. «Meie juurde jõuab järjest enam kliente ning me muretseme, sest me ei suutnud ette ennustada kõiki neid, kes on tulemas,» märkis Berthe. Hiljutise küsitluse kohaselt pelgavad praegu tänavale sattumist pooled prantslased.

Hispaania politsei peab järjest rohkem uurima keskklassi ja mitte luksusautode vargusi, sest mustal turul näikse olevat tõusnud nõudlus just nende järele. Märgatavat on tänavu kasvanud nii kuritegevus kui töötus, viimane ületab oma 16-protsendilise määraga kahekordselt ELi keskmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles