Lieberman seob rahu Hamasi relvitustamisega

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli uus välisminister Avigdor Lieberman laiutab käsi.
Iisraeli uus välisminister Avigdor Lieberman laiutab käsi. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli välisministri Avigdor Liebermani sõnul on rahukõnelustel palestiinlastega raske edusamme teha senikaua, kuni islamistlik rühmitus Hamas Gaza sektorit kontrollib.


«Palestiinlased peavad esmalt terrorile vastu astuma, Gaza enda kontrolli alla võtma ja Hamasi demilitariseerima,» ütles Lieberman ajalehele Ha'aretz. «Ilma selleta on raske edasi liikuda.»

Lieberman pahandas palestiinlasi ka kolmapäeval Washingtonis tehtud märkustega, et Iisraeli ei seo kokkulepe palestiinlastega rahukõnelusi alustada.

Esimest päeva välisministrina ametis olnud Lieberman ütles, et üle-eelmisel aastal USA toetusel sõlmitud Annapolise lepe «ei ole kehtiv», millega ta näitas muutust Iisraeli hoiakus Palestiina rahuläbirääkimiste suhtes.

Valge Maja vastas ministri kommentaaridele avaldusega, et USA toetab jätkuvalt kahe riigi lahendust Lähis-Idas. 2007. aastal Marylandi osariigis Annapolises sõlmitud leppega lubasid Iisrael ja palestiinlased taasalustada rahukõnelusi, püüdes lahendada Palestiina riigi loomise olulisemaid küsimusi.

Lieberman ütles aga Haaretzile muu hulgas, et juudiriik on kohustatud täitma 2003. aasta «teedekaardiga» antud lubadusi, mis näevad ette ebaseaduslike asunduste lammutamist ja uute asunduste rajamise peatamist. See lepe kutsub palestiinlasi enne riikluse arutamist lõpetama rünnakud Iisraelile.

«Me peame Palestiina omavalitsusega läbirääkimisi, aga tahame olla kindlad, et nende tšekid ei ole katteta,» ütles Lieberman. «Iisraeli võttis teedekaardiga endale kohustused ja täidab need, kuid see peab olema vastastikune.»

Liebermani kolmapäevased märkused kinnitasid, et Benjamin Netanyahu valitsus ei jätka eelmise kabineti liini, mille kohaselt peeti enne teedekaardi tingimuste täitmist kõnelusi sellistes küsimustes nagu piirid ja Jeruusalemma staatus.

Netanyahu ei ole avaldanud toetust Palestiina riigi loomisele, vaid lubanud keskenduda palestiinlaste majanduse tugevdamisele ja julgeoleku parandamisele.

Nõukogude Liidust pärit parempoolset Liebermani on mitmed araabiamaade valitsused rassistiks nimetanud. Liebermani marurahvuslik erakond Yisrael Beitenu on aga uue peaministri erakonna Likudi suurim partner uues valitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles