Üliõpilasliit: Eesti vajab riiklikku strateegiat tudengite olukorra parandamiseks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESU logo.
ESU logo. Foto: ESU

Euroopa Üliõpilasliidu hinnangul peaks Eesti koostama riikliku strateegia üliõpilaste


sotsiaal-majandusliku olukorra parandamiseks.

«Väga paljud võimekad noored üle Euroopa jäävad kõrgharidusest eemale majandusliku tausta, puudulike õppetoetuste ja stipendiumite või mõne muu tõkke tõttu,» leidis täna Tallinnas alanud Euroopa Üliõpilasliidu (ESU) ja Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) seminaril ESU juhatuse liige Alma Joensen Eesti kõrghariduse olukorda kommenteerides, vahendas EÜLi pressiesindaja.

Euroopa haridusministrid võtsid 2007. aastal Londonis toimunud haridusministrite kohtumisel kohustuse tegeleda sellega, et üliõpilaskond peegeldaks rahvastiku mitmekesisust, rõhutas Joensen, lisades, et ellele vaatamata on täna Eestis paljudele gruppidele ligipääs kõrgharidusele oluliselt piiratud.

ESU leiab, et sotsiaalne dimensioon kõrghariduses peab olema terve Euroopa ühtse kõrgharidusruumi loomisel nurgakiviks. See tähendab, et igal võimekal noorel peab olema võimalus asuda omandama kõrgharidust sõltumata tema majanduslikust olukorrast.

Eestis ei toeta täna riik tudengite pühendumist õpingutele. Eesti peaks Joenseni sõnul võtma eeskuju Iirimaalt, mis on välja töötanud strateegia üliõpilaste sotsiaalsete garantiide süsteemi arendamiseks, mida hakatakse ka ellu rakendama.

«Ootame Eesti poliitikutelt konkreetseid samme üliõpilaste olukorra parandamiseks ning oma kohustuste täitmist,» sõnas Joensen.

Seminar «Võrdsus, võrdsed võimaluse ja õiglus kõrghariduses» toimub Tallinnas 2.-5. aprillini. Kolme päeva jooksul arutavad üliõpilasesindajad üle Euroopa kõrghariduse sotsiaalse dimensiooni üle ning teevad ettepanekuid kõrghariduskorralduse parandamiseks.

ESU on Euroopa üliõpilaste katuseorganisatsioon, mis esindab üle 11 miljoni üliõpilase. ESU peamine eesmärk on edendada üliõpilaste hariduslikke, sotsiaalseid, majanduslikke ja kultuurilise huve Euroopa tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles