Tuntud viinatootjaid kahtlustatakse maksupettuses

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lett alkoholiga.
Lett alkoholiga. Foto: Raigo Pajula

Maksu- ja tolliamet kahtlustab, et rahalistes raskustes alkoholitootjate Remedia ja Offex Group omanikud võisid maksude tasumisest pääsemiseks kasutada võltsitud maksumärke.


Kahtluse järgi üritasid alkoholiärimehed riiki petta nii, et jätsid maksu- ja tolliametist tellimata ametlikud kange alkoholi maksumärgid ja asendasid need endi võltsitud märkidega.

Postimehe andmeil alustas riigiprokuratuur uurimist pärast seda, kui ekspertiis näitas, et Remedia toodetud viinapudelitel olid võltsitud hologrammid. Sel nädalal korjasid maksu- ja tolliametnikud paljudest kauplustest müügilt Remedia ja Offex Groupi toodetud viinad ja viisid need kaasa.

Remediat ja Offex Groupi seob ühine omanik Igor Zavizion (39), kelle kohus eile pikemaks ajaks vahi alla võttis. Zavizion, keda tolliametnikud meedias juba kümmekond aastat tagasi Saksamaalt salapiirituse veos kahtlustasid, ostis Remedia 2007. aastal.

Pärast seda on ettevõte vaevelnud majandusraskustes. Äriregistri andmeil oli neil 1. märtsil riigi ees üle nelja miljoni kroonine maksuvõlg. Zavizion on selles süüdistanud Eesti majanduslikku olukorda – viina läbimüük on kokku langenud kuni 15 protsenti.

Riigiprokuratuuri teatel on ametlik kuriteokahtlustus esitatud vaid Offex Groupile.

Juriidilistest isikutest on kuriteokahtlusega uurimise all veel Offex Groupile kuuluv ja alkoholi hulgimüügiga tegelev Baltmodum. Vahi alla võeti sama firma juhatuse liige E.N. (34), keda on varemgi kriminaalkorras karistatud.

N. oli 1998. aastal osaline skandaalses spordikaupade ärimehe Raine Rinaldo röövmõrvas Tallinnas. Kurjategijad tapsid Rinaldo, et saada endale tema auto Mercedes.
Kuriteo initsiaator oli N., kes elas Rinaldoga samas majas. Et N. ise röövmõrvas otseselt ei osalenud, pääses ta tingimisi.

Lisaks vahistati eile 34-aastane Jevgeni. Vabaduses viibivaid kahtlustatavaid on kolm. Riigiprokuratuuri teatel kahtlustatakse mehi kuritegeliku ühenduse loomises, suures ulatuses võltsitud maksumärkide kasutamises ja käibele laskmises.

Alkoholitootjate liit teatas, et juhul kui kahtlused Remedia ja Offex Groupi suhtes tõeks osutuvad, ootab ettevõtteid ilmselt liidust väljaviskamine.

Viina müügilt korjamise vastu kavatseb protsessida aga Remedia, millele pole ametlikku kuriteokahtlust esitatud. Remedia juhatusse kuulub Zavizioni hea sõber, endine tuntud Tallinna kriminaalpolitsei autojälitusgrupi juhtivinspektor Margo Rumask. Firma kalkuleerib viina käibelt korjamisega tekitatud majandusliku kahju ja ei välista, et nõuab selle hiljem riigilt välja.

Kohtuotsust saab lugeda: https://www.riigiteataja.ee/kohtulahendid/detailid.html?id=32389618

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles