Majanduskriis võib päästa õpetajatepõuast

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Aastaid õpetajatepõuaga hädas olnud koolidel võib varsti tekkida võimalus vabamalt uusi pedagooge valida, sest majanduskriis ärgitab õpetajaametit valima ka neid, kes sellest  kõrgkooli lõpetades loobusid.

«Julgen väita, et huvi õpetajakutse omandamise vastu on viimastel kuudel tõusnud just nende inimeste hulgas, kes kunagi lõpetasid kõrgkoolis mõne bakalaureuseõppe eriala, kuid asusid tööle õpitud erialast erinevas valdkonnas ja nüüd seoses käesoleva tööturu situatsiooniga töö kaotasid,» ütles Tallinna Ülikooli karjääri- ja nõustamiskeskuse karjäärinõustaja Mikk Kasesalk Postimees.ee'le.

Tema sõnul tänapäeval bakalaureuseõppe läbimisest enamiku erialade puhul õpetajana töötamiseks üksi ei piisa ja seega uuritaksegi pedagoogilise täiendusõppe või omandatud eriala magistriõppes edasiõppimise võimalusi.

«Arvan, et viimase viie kuu jooksul minu poole pöördunutest umbes 20 protsenti kaalus õpetajakutse omandamist, selles vallas enda kvalifikatsiooni tõstmist või katkenud erialaste õpingute jätkamist,» selgitas ta ja lisas, et varasematel aegadel selle vastu nii suurt huvi ei tuntud.

Lihula gümnaasiumi õppealajuhataja Heli Raaveli sõnul on huvi õpetajaameti vastu kasvanud. «Huvi tunnevad isegi vast need, kel vastavat kvalifikatsiooni pole, aga näevad võimalust, et äkki proovida,» sõnas ta.

Haridusministeeriumist kinnitati, et praegu keset õppeaastat ei ole veel selgeid märke, et õpetajaks õppinud, kuid vahepeal mingit muud ametit pidanud inimesed läheksid kooli tööle.

«Millisteks suundumused kujunevad, saab selgemalt öelda arvatavasti sügisel, mil uus õppeaasta alanud,» selgitas ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva.

Ka mitmest maavalitsuse haridusosakonnast kinnitati, et praegu pole märgata inimeste tungi lapsi harima hakata.

«Aga võimalik, et mais läheb lahti. Tavaliselt on õpetajate otsimine ja [töö- toim] pakkumine just maikuus,» sõnas Lääne-Virumaa haridusosakonna juht Marge Lepik.

Haridusministeeriumi kinnitusel on pedagoogikatudengitele makstav stipendium ning noore õpetaja lähtetoetus suurendanud noorte huvi õppida õpetajaks.

«Lisada võib ka seda, et praegune majandusolukord näitab - hea õpetaja saab tööd alati, seegi suurendab huvi õpetajaameti vastu,» kinnitati haridusministeeriumist.

Täna teatas Läti portaal mixnews, et tänu majanduskriisile on lahenenud lõunanaabrite koolide õpetajatepõud. Kui varem oli täitmata 350 õpetajakohta, siis nüüd on vabu kohti pakkuda vaid 20 ja needki kohad on osalise koormusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles