Alates tänasest on kulu põletamine keelatud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel on Eestimaal lumikate valdavalt sulanud ning alanud tuleohtlik aeg. Alates tänasest on kulu põletamine keelatud.

Keskkonnaministri määruse kohaselt algab tuleohtlik aeg kevadel pärast lume sulamist ning lõpeb sügisel vihmaste ilmade saabudes, teatas päästeamet. Tuleohtliku aja alguse ja lõpu määrab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut.

Kulupõletamise keelust üleastujaid ootab rahatrahv kuni 18 000 krooni, lisaks tuleb kulupõlengu põhjustajal tasuda tekitatud keskkonnakahju.

Kuna kulupõlengud saavad enamasti alguse hooletust lõkke tegemisest, siis tuletab päästeteenistus meelde, et lõket tehes peab järgima ohutusnõudeid.

Samuti tuleks kohaliku omavalitsuse eeskirjadest kontrollida, kas antud piirkonnas lõket üldse teha võib.

Lõket tohib teha ainult tuulevaikse ilmaga (tuule tugevus kuni 1,5 m/s). Mittesüttiva pinnasega ümbritsetud lõkkease peab asuma hoonetest vähemalt 15 meetri kaugusel ja metsast vähemalt 30 meetri kaugusel.

Käeulatusse tuleb varuda esmased kustutusvahendid, näiteks tulekustuti või ämber veega.

Põlevat lõket ei tohi jätta järelevalveta. Arvestama peab ka sellega, et põletamisel tekkiv suits ei häiriks teisi inimesi ja liiklust. Lõkkease tuleb uuesti süttimise vältimiseks hoolikalt kustutada.

Nõuetele mittevastava lõkke tegemise eest on samuti ettenähtud rahatrahv kuni 12 000 krooni.

Möödunud aastal oli ligi kaks tuhat metsa- ja maastikupõlengut, milles hukkus ka üks inimene. Tänavu on registreeritud juba üle 40 metsa-ja maastikupõlengu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles