Topolánek: kõik on kadunud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek(vasakul) ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy hiljutisel ELi-USA tippkohtumisel.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek(vasakul) ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy hiljutisel ELi-USA tippkohtumisel. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi valitsuse umbusaldamine keset ELi eesistumisperioodi tuli ametist lahkuma sunnitud peaministri Mirek Topoláneki arvates kahjuks kõigile väikestele Euroopa riikidele.

Topolánek tõdes päevalehele DNES antud intervjuus, et kõik teised postkommunistlikud ja väikesed riigid lootsid tšehhide eesistumise õnnestumisele, vahendas AFP.

«Me veensime kõiki, et väike või keskmise suurusega maa suudab tüürida Euroopa Liitu. Nüüd ütlevad kõik äkki, et väikesed maad ei saa sellega hakkama ja suur issi peab asju juhtima,» nentis ta.

Tšehhi peaministri ametist mais lahkuva Topoláneki hinnangul on selline suhtumine praegu täiesti ilmne kõigis avaldustes, mis tulevad näiteks Prantsusmaalt, samuti lääne ajalehtedes ilmuvates kommentaarides.

Kuu aja pärast astub riigis ametisse tehnokraatide ajutine valitsus Jan Fischeri taktikepi all. Tšehhi eesistumisaeg aga kestab veel kuni juuni lõpuni.

Topoláneki luigelauluks euroliidu eesistujana saab ELi idapartnerlusprogrammi tippkohtumine 7. mail, mille järel on vaja veel pidada euroliidu tippkohtumised Venemaa ja Hiinaga, samuti juunikuine ELi Ülemkogu.

Sel nädalal rääkis üks valitsusele lähedal seisev allikas anonüümsust paludes, et valitsuskriisiga võib kasvada jäigalt euroskeptilise presidendi Václav Klausi roll euroliidus, kuna just tema «hakkab järjepidevuse pärast ilmselt tippkohtumisi juhtima».

Klausi taktikepi all peetakse varasema kokkuleppe kohaselt ka ELi-Vene tippkohtumine mais.

DNES sai aga lahkuvalt peaministrilt teada, et Fischeri oleks ilmselt siiski parem ELi juht. Ta märkis, et eelistaks Klausi reputatsiooni arvestades näha ELi Ülemkogu juhtimas pigem uut peaministrit, ent sellel polevat tegelikult enam vahet, kuna tšehhid «kaotasid võime suruda asju ELis läbi».

«See on lihtsalt kadunud. Me kaotasime selle 24. märtsil,» nentis ta, viidates enda umbusaldamise kuupäevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles