Arhitektuuri «Nobeli» võitis šveitslane

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2000. aasta Šveitsi paviljon Hannoveris toimunud EXPO maailmanäitusel.
2000. aasta Šveitsi paviljon Hannoveris toimunud EXPO maailmanäitusel. Foto: AP / Scanpix

Arhitektuurimaailma prestiižseima, Pritzkeri auhinna, pälvis sel aastal Šveitsi arhitekt Peter Zumthor.


65-aastane Zumthor saab proksmedaljoni ja 100 000 dollari suuruse auhinnaraha kätte 29. mail Argentiinas Buenos Aireses, vahendas AFP.

Los Angelese hotelliketi Hyatt omanikest Pritzkeri perekond asutas omanimelise auhinnafondi 1979. aastal põhjusel, et Nobeli auhindade hulgas puudus arhitektuuriauhind.

Thomas J. Pritzkeri sõnul pälvis Zumthor auhinna «fokusseeritud, kompromissitu ja erakordse otsusekindluse» eest oma töödes. «Tal on haruldane talent ühendada selge ja range idee tõeliselt poeetilise mõõtmega,» ütles auhinnažürii esimees.

Zumthor nimetas auhinda «imeliseks tunnustuseks arhitektuurilise töö eest, mida me oleme teinud viimased 20 aastat».

Enamik Zumthori töid asub Šveitsis, kuid arhitekt on projekteerinud hooneid ka Saksamaal, Austrias, Hollandis, Inglismaal, Hispaanias, Norras, Soomes ja USAs.

Tema kuulsamad teosed on 1996. aastal valminud Valsi termid Graubündenis Šveitsis ja 2000. aasta Šveitsi paviljon Hannoveris toimunud EXPO maailmanäitusel.

Kolme aastakümne jooksul on mainekas auhind läinud vaid korra Šveitsi arhitektidele, kui 2001. aastal võitsid selle Jacques Herzog ja Pierre de Meuron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles