Sõidukijuhtidel kaob kohustus juhiluba kaasas kanda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhilubade väljastamine.
Juhilubade väljastamine. Foto: Ove Maidla

Valitsus arutab homme liiklusseaduse eelnõu, mis kaotab sõidukijuhtidel kohustuse kanda kaasas juhiluba ja sõiduki registreerimistunnistust, kui tal on kaasas isikut tõendav dokument.

Juhiloa kaasaskandmine ei ole vajalik, kuna politseil on võimalik isikut tõendava dokumendi alusel kontrollida juhtimisõigust elektroonilisest andmebaasist, teatas valitsuse pressiesindaja BNSile.

Homme valitsuses arutlusele tulev liiklusseaduse eelnõu ühendab seni Eesti teeliiklust reguleerivad kaks põhiakti - liiklusseaduse ja valitsuse kehtestatud liikluseeskirja. Eelnõus on kaasajastatud enamikku kehtiva liiklusseaduse paragrahvidest, püüdes arvesse võtta muutunud liiklusolusid.

Uuendusena ei nõuta eelnõu järgi enam Eesti-siseselt sõiduki kasutamiseks kirjalikku nõusolekut.

Eelnõu reguleerib ka joobes ja alkoholi tarvitamise nähtudega juhtimist ning näeb ette vastavad karistused.

Eelnõu kohaselt nõutakse üle 16-aastaselt mopeedijuhilt mootorsõiduki juhtimise luba. Varem eeldati, et selles eas inimesed oskavad ka ilma erialase ettevalmistuseta korrektselt liigelda.

Eelnõu kohaselt tohivad kõnniteel jalgrattaga sõita edaspidi vaid alla 13-aastased jalgratturid. Uuendusena tohivad sõiduteel jalgrattaga sõita lapsed alates kaheksandast eluaastast, kuid seda tingimusel, et see toimub lapsevanema või selleks volitatud täiskasvanud isiku vahetu järelevalve all.

Samuti määrab eelnõu, et kuni 16-aastased jalgrattajuhid peavad teel sõites kandma jalgratturi kiivrit ja mopeedijuhid motokiivrit.

Eelnõu välistab igasuguse võimaluse sõidutada last sõiduautos teda süles hoides. Muudatus laieneb ka taksodele. Turvavarustuse kasutamise nõue toob lisakohustusi taksofirmadele, kes peavad klientuuri säilitamiseks soetama täiendavalt laste turvavarustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles