Väiketüdrukute vägistaja imbus lasteportaali rate.ee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Varik
Agu Varik Foto: rate.ee

Populaarses lasteportaalis rate.ee tegutseb 37-aastane pedofiil, kes on tingimisi vabastatud Murru vanglast, kus ta kandis karistust kuue- ja üheksa-aastaste tüdrukute vägistamise eest.


Portaalis, mille kasutajatest enamiku moodustavad alaealised, poseerib tuhandete tüdrukute ja poiste keskel tõmmu keskealine kortsuskulmuline mees. Tema nimi on Agu Varik.

Homme möödub üheksa aastat päevast, mil politsei Lõuna-Eestis tegutsenud väga ohtliku vägistaja tabas. Oma seksuaalset kirge ei rahuldanud Varik lapspornot vaadates või tüdrukuid silitades, vaid ründas väikelapsi ja vägistas neid.

1996. aasta suvel järgnes tollal 24-aastane Varik kuueaastasele tüdrukule, kui see koduhoovis kuivkäimlasse läks. Ta haaras ehmunud lapsel kätest, rebis  aluspüksid jalast, surus tüdruku poti äärele pikali ja vägistas ta.

1998. aasta vana-aastaõhtul oli Varik külas tuttaval lastega perel. Ühel hetkel astus ta lastetuppa, sundis üheksa-aastase tüdruku põlvili, lasi püksid alla ning surus oma suguelundi lapsele suhu.

Ründas tuttava last

Sarnast tegu üritas Varik toime panna juba mõned aastad varem, kui ta tuttavate juures ööbides magava lapse juurde hiilis ja üritas väikesel tüdrukul aluspükse jalast tõmmata. Tüdruk hakkas vastu ja juhtum päädis puruks rebitud pükstega.

Kohtus Varik end süüdi ei tunnistanud,  väites, et talle lihtsalt meeldib «süütu» meelelahutus.

«Pakkusin lihtsalt oma sugutit tüdrukutele mängimiseks,» selgitas pedofiil kohtule. Kui lapsed «mängida» ei tahtnud, ei olevat tema midagi rohkem teinud. Teist meelt olid aga arstid ja eksperdid, kes tuvastasid näiteks kuueaastasel lapsel neitsinaha rebendi.

Tartu maakohus mõistis Variku 2000. aastal üheksaks aastaks vangi. Kaks aastat tagasi, 2007. aasta märtsis, üritas mees esimest korda ennetähtaegselt vanglast vabaneda, kuid ebaõnnestunult. Kohtus kinnitas mees taas ülbelt, et tema pole kedagi vägistanud.

Tema vabastamise vastu olid nii kriminaalhooldaja kui prokurör Ülle Hõrak. Ka vabastamist arutanud Harju maakohtu kohtunik Tatjana Bogdanova nentis, et mees on ohtlik.

Mullu mais esitas Varik aga taas taotluse enne tähtaega vabaneda. Seekord õnnestunult, kuigi taas olid prokurör ja kriminaalhooldaja vastu.

«Vastuseisu põhjuseks oli eelkõige tema kuriteo iseloomust tingitud ühiskonnaohtlikkus,» nentis Harju kriminaalhooldusosakonna juhataja ülesandeid täitev Marje Põder.

Kohus lähtus aga põhimõttest, et on otstarbekam nii pikalt vanglas istunud mees siiski veidi varem vabastada, kuna vaid sel juhul on võimalik tal pärast vabanemist mõnda aega ka silma peal hoida. Ka annab vaid ennetähtaegne vabastamine võimaluse suunata mees teatud sotsiaalprogramme läbima. Nii pääseski Varik mullu juunis trellide tagant.

Vaid kuu hiljem astus Varik sammu, mis muudab murelikuks nii kriminaalhooldaja, prokuröri kui lastekaitsepolitseinikud – lõi konto lastele suunatud suhtlusportaalis rate.ee.

Portaali külastab mees sageli, kuid oma suhtlusest mingeid nähtavaid jälgi ta ei jäta.

Põder nentis, et kriminaalhooldaja Variku Rate’i-lembusest seni teadlik polnud, kuid see on murettekitav. «Kindlasti on see asjaolu, mis väärib tähelepanu,» märkis ta. Muret teeb kriminaalhooldusosakonnale veel üks asi.

«Hiljuti laekus Variku kohta kaebus, mida kontrollitakse,» möönis Põder, kuid ei täpsustanud, milles kaebus seisneb.

Tegevusel pilk peal

Rate.ee ühe omaniku, EMT avalike suhete juht Kaja Sepp nentis, et kuigi portaali suhtes on ammu püstitatud kahtlusi, et seda kasutavad teiste hulgas ka pedofiilid, on Varik teadaolevalt esimene süüdimõistetud pedofiil, kes end kasutajaks on registreerinud. Kuigi praegu pole alust väita, et mees seal midagi halba teeb, otsustas portaali juhtkond eile tema konto ettevaatuse mõttes kustutada.

Postimehe andmetel elab mitmekordne lapsevägistaja koos naisega, kel on väike tütar.

Variku Rate’i-kontot ilmestas kuni selle sulgemiseni pühendus armastavalt naiselt: «Oled parim, mis mu elus on juhtunud. Aitäh, et sa olemas oled... Armastan sind meeletult.»

Kommentaar

Tuuli Ploom
justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse nõunik

Loomulikult võib rate.ee-d kasutav pedofiil küsimusi tekitada, kuid seadus ei keela ka süüdimõistetud pedofiilil suhtlusportaali külastada, kuni ta seal midagi seadusevastast ei tee. Ega keegi ei tea, võib-olla otsib ta seal endast vanemaid prouasid, kellega tutvuda.



Ebaseaduslik oleks see, kui ta asub seal nooremaid kui 14-aastaseid seksuaalselt ahvatlema. Kui inimene suhtleb lastega, aga seksist otseselt ei räägita, seksuaalseid materjale ei näidata, nendele ei viidata, siis tõenäoliselt ei ole see seksuaalne ahvatlemine.



Portaalikasutajatel, nende vanematel ja ka portaali haldajatel tuleks aga alati olla tähelepanelik ning kui toimub midagi kahtlast, tuleks teavitada politseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles