Mitte-eestlaste suur toetus tõstis Keskerakonna esimeseks

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond juhib nii Tallinnas kui riigis.
Keskerakond juhib nii Tallinnas kui riigis. Illustratsioon: Turu-uuringute AS, graafik: Silver Alt

Ülivõimas toetus mitte-eestlaste seas tõstis Turu-uuringute aprillis tehtud küsitluse järgi Keskerakonna populaarseimaks parteiks, kusjuures nende ülekaal Tallinna volikogu valijate seas on niivõrd suur, et lubaks neile pealinnas jätkuvalt ainuvõimu.



Kui eelmisel kuul suutis vaid Eesti kodanike arvamust arvestavas riigikogu valimise küsitluses Reformierakond Keskerakonda napilt edestada, siis nüüd juhib Keskerakond 21-protsendilise toetusega ka selles arvestuses.

Seejuures toetub partei tugevalt just mitte-eestlastele, kellest tervelt 61 protsenti eelistas küsitluses Keskerakonda. Eestlaste seas oli keskparteil küsitluse kohaselt 12-protsendiline toetus.

Reformierakonda toetab värske küsitluse järgi 20 protsenti vastanuist – eestlastest 24 protsenti ja mitte-eestlastest üks protsent.

Keskpartei edu kasvab


Suurt edu tõotab uuring keskparteile aga sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel, kus pääsevad valima ka mittekodanikud. Nii annaks kõigist vastajatest tervelt 26 protsenti oma hääle Keskerakonnale, kui valimised toimuksid praegu.

Reformierakond pälviks 16-protsendilise, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) kaheksa- ning sotsiaaldemokraadid seitsmeprotsendilise toetuse. Viimase kuuga on keskpartei edu Reformierakonna ees kärisenud kahe protsendi võrra.

Jätkuvalt kahaneb Rahvaliidu populaarsus, keda toetab vaid kaks protsenti vastanutest. Turu-uuringute ASi tegevjuhi Tõnis Stambergi hinnangul on aga Rahvaliidul Kesk- ja Lõuna-Eesti teatud piirkondades kindel toetus ja partei «pildilt kindlasti ei kao».

Keskerakonna selge edu toetub peamiselt aga populaarsusele Ida-Virumaal ja Tallinnas, kus on palju just mitte-eestlastest valijaid. Kesk-Eestis, Lõuna-Eestis ja Lääne-Eestis on populaarsustabeli tipus Reformierakond.

Eestlased kolmikliidu taga


Pealinlastest eelistas tervelt 39 protsenti vastanutest Keskerakonda, samas Reformierakond, IRL ja SDE said kolme peale kokku vaid 25-protsendilise toetuse. Selline suur edu tõotab Tallinna linnapea Edgar Savisaare juhitud erakonnale ainuvõimu jätkumist pealinnas ka pärast sügisesi valimisi.

Seejuures toetas kolmikliitu 50 protsenti eestlastest ning vaid kaks protsenti mitte-eestlastest. Keskerakonda aga 13 protsenti eestlastest ja 62 protsenti mitte-eestlastest.

Stamberg ütles, et Keskerakond on ainus partei, kes on aastate jooksul teinud venekeelse elanikkonnaga tõsist tööd. «Selleks, et Tallinnas olukord muutuks, tuleb varakult pihta hakata,» lisas ta. «Loota selle peale, et nüüd poole aastaga õnnestuks kampaaniate käigus mingit kardinaalset pööret teha – see pole reaalne.»

Reformierakonna Tallinna linnapea kandidaat Keit Pentus lausus aga, et valimisteni on veel palju aega ning praeguste arvamusküsitluste põhjal ei tasu kaugeleulatuvaid järeldusi teha. «Seda tööd, et viia valijateni oma ideed, pole veel tõsiselt alustatud,» lisas ta.

Savisaar läheb eurovalimistel hääli noppima

Keskerakond kinnitas oma Euroopa Parlamendi valimiste esinumbriks Edgar Savisaare, kuigi on teada, et mees Tallinna linnapea tooli europarlamendi koha vastu vahetada ei kavatse.
«Need on ju suletud nimekirjad, mille vahel me valime,» põhjendas Savisaar. «Peibutuspardi mõiste nendel valimistel ei kehti mitte kuidagi, sest valik pole seekord konkreetsete kandidaatide, vaid parteinimekirjade vahel.»

Ta ütles, et iga partei vastutusvõimeline esimees peakski seisma oma partei nimekirja eesotsas ja võitlema selle eest, et tema erakond saaks nendel valimistel rohkem hääli, et viia ellu oma poliitikat.

Keskerakonna teine number on praegune europarlamendi liige Siiri Oviir, kolmas on Vilja Savisaar ning neljas Jüri Ratas.

Samas näiteks Reformierakonna esimees Andrus Ansip, Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl europarlamendi valimistel hääli püüdma ei lähe. Laar nimetas Edgar Savisaare kandidatuuri eurovalimistel Eesti rahva petmiseks. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles