Lenin peab majanduskriisi tõttu leppima vana ülikonnaga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Iljitš Lenin 1918. aastal tehtud fotol.
Vladimir Iljitš Lenin 1918. aastal tehtud fotol. Foto: SCANPIX

Majanduskriis Venemaal puudutab absoluutselt kõiki, alates oligarhidest ja lõpetades tagasihoidlike ametnikega ja ei möödu jälgi jätmata mausoleumis lebavast Leninist.


Homme möödub 139 aastat Oktoobrirevolutsiooni juhi sünnist. Mausoleumis lebava muumia jaoks tähendavad majandusraskused seda, et kuuendat aastat järjest tuleb kanda ühte ja sama ülikonda, kirjutab ajaleht

Trud

.

Lenini balsameeritud surnukeha säilitatakse mausoleumis 1924. aastast. Kommunistliku revolutsiooni juht mumifitseeriti kaks kuud pärast tema surma jaanuaris.

Lenini puhkepaik pühitseti sisse juba sama aasta juulis.

Mausoleum oli kaks kuud huvilistele suletud ja see avati taas täna. Muumiat korrastanud spetsialiste juhtinud teadusliku uurimisinstituudi asedirektori Juri Denissov-Nikolski sõnul võib see tänu unikaalsele meetodile lebada seal ka järgmised sada aastat.

Samas nurises ta riikliku finantsabi nappuse üle. «Riik pole alates 1992. aastast andnud ühtegi kopikat. Kõik summad on saadud kokku Lenini mausoleumi fondi ja annetajate abil,» märkis ta.

Lenini ülikondi on traditsiooniliselt tellitud Šveitsist ja tehtud parimast materjalist. Siiani telliti revolutsioonijuhile uued riided iga kolme aasta tagant.

Lenini asupaik Moskva südames on alates Nõukogude Liidu lagunemisest 1991. aastal olnud vaidluste allikaks. Mitmed arvamust avaldanud inimesed on toetanud muumia äraviimist kesklinnast ja selle maha matmist.

Kremli kinnisvarajuht Vladimir Kožin teatas aga hiljuti, et pole mingit vajadust viia Lenin tema puhkepaigast ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles