CIA luurejaam nuhkis Eestis asunud Nõukogude radarite järele

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lockheed A-12 lennundusmuuseumis USAs
Lockheed A-12 lennundusmuuseumis USAs Foto: Wikimedia

Ameerika Ühendriikide Luure Keskagentuuril (CIA) oli 1960ndatel Helsingi lähistel oma pealtkuulamisjaam, kirjutab Turun Sanomat.


Külma sõja aastatel eksisteerinud jaam kogus teavet Eestis asunud Nõukogude Liidu radarite kohta, kirjutab tänane

Turun Sanomat

.

CIA arhiividematerjalidest selgub, et ameeriklaste jaam VA Point asus Helsingist idas, oletatavasti Sipoos.

Ameeriklased kavandasid 1967. aastal luurelendu, mis oleks paljastanud Nõukogude Liidu radarite kasutatavad lainepikkused, võimsused ja asukohad.

Plaani järgi oleks luurelennuk Lockheed A-12 sisenenud Aavasaksa juures Soome õhuruumi, lennanud sealt Imatra suunas ning pööranud seejärel Soome lahele.

CIA lootis, et võõrast lennukit märkavad punaarmeelased lülitavad sisse jälgimissüsteemi ja Soomes olev USA mõõteüksus oleks saanud kätte soovitud informatsiooni.

Ka sooviti pildistada Tallinna lähistel asunud radarijaamu.

Selgituseks ebaseaduslikule õhuruumi sisenemisele oleks sobinud lenduri eksimus. See oleks olnud usutav põhjendus, kuna A-12 lendas 25 kilomeetri kõrgusel ja hääle leviku kiirusest kolm korda kiiremini.

Soomel polnud vahendeid taolise lennuki avastamiseks, rääkimata selle ülelennu tõrjumiseks.

Soome õhujõudude ekskomandör kindralleitnant Matti Ahola rääkis ajalehele, et ta ei tea, kas CIA-l oli Soomes luurejaam või mitte. Plaan korraldada luurelend tundus talle aga väga usutav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles