Pärnu abituriendid seljatasid vaidluses raamatukogu üle linna

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühisgümnaasiumi abiturientide allkirjade kogumine sundis linnavõimu loobuma otsusest sulgeda ajalooline Ülejõe raamatukogu.
Pärnu ühisgümnaasiumi abiturientide allkirjade kogumine sundis linnavõimu loobuma otsusest sulgeda ajalooline Ülejõe raamatukogu. Foto: Mihkel Maripuu

Pärnu ühisgümnaasiumi abiturient Barbara Lehtna korjas koos klassikaaslastega ligi 900 allkirja ajaloolise Ülejõe raamatukogu sulgemise vastu ning linnavõim otsustas õpilaste protestiaktsiooni tulemusel raamatukogu alles jätta.





Lehtna rääkis, et temas tekkis suur tigedus linnavalitsuse vastu, kui esimest korda kuulis, et tema koduraamatukogu eelarvekärbete tõttu juuli alguses kinni tahetakse panna.

«Klass oli nõus mind aitama ja hakkasime raamatukogu sulgemise vastu allkirju koguma,» sõnas äsjavõidetud kultuurilahingu üle rõõmustanud piiga eile. «Lootsime linnavõimu otsust muuta, kuid eelkõige oli protest kantud soovist näidata, et Pärnus on olemas hoolivaid linnakodanikke.»

Palju toetajaid

Lehtna sõnul tekitas temas eelkõige trotsi asjaolu, et linnavalitsus tahtis seada inimesed fakti ette: majas juba 1926. aastal avatud raamatukogu pannakse lihtsalt kinni ja kellegi arvamust selle kohta ei küsita. «Inimesed seisid toetusallkirja andmiseks lausa järjekorras, see näitab, et raamatukogu oli nende jaoks oluline,» lisas ta.

Samuti käisid mitmed pensionärid raamatukogus ja pakkusid omalt poolt toetuseks 500 krooni, et raamatukogu alles jääks. Sama suure summa kinkis Pärnu linnavalitsus eesotsas keskerakondlasest linnapea Mart Visiitammega aasta alguses kõigile Pärnu pensionäridele.
Ülejõe raamatukogu on üks Pärnu keskraamatukogu haruraamatukogudest. Samasuguseid on Pärnus veel kaks – Ranna ja Rääma. Mullu laenutati Ülejõe raamatukogust ligi 14 protsenti kõikidest Pärnu keskraamatukogu ja selle harukogude raamatutest.

Pärnus on võimul Keskerakond ja Reformierakond. Viimasesse kuuluv kultuurivaldkonna eest vastutav abilinnapea Jane Mets tunnistas, et raamatukogu jäeti alles abiturientide tegevuse pärast. «Nende tegevus juhtis sellele objektile tähelepanu ja on selge, et kui ühele asjale nii tugevalt tähelepanu juhitakse, siis seda ka vaadatakse teise pilguga,» lisas ta.

Metsa sõnul vajaks raamatukogu lagunenud ja vett läbi laskev katus hädasti kiiret väljavahetamist, kuid selle ettevõtmise maksumus oleks üle 400 000 krooni ja seda raha pole esialgu kusagilt võtta.


Viisitamm ütles eile Postimehele, et Ülejõe raamatukogu jaoks leiti 100 000 krooni lisaraha ja tänavu seda ei suleta. Tema sõnul pole aga langetatud otsust, mis saab raamatukogust järgmisel aastal.

Tulevik lahtine

Raamatukogu ebaselge tuleviku kohta lausus Heldna, et loodetavasti leiab linn sellele ka tuleval aastal raha. «Eks siis ole muidugi näha, kas sulgemisest loobuti pelgalt selleks, et meie hääli püüda, või hoolivad reformierakondlased tõepoolest kultuurist,» lausus ta.

Ülejõe raamatukogus töötav raamatukoguhoidja Mall Raadik rääkis, et töötajate jaoks oli see suur üllatus, kui nad kuulsid, et abituriendid nende eest seisma on hakanud. Raamatukogu on lekkiva katuse tõttu kehvas seisus, mitmes ruumis jooksevad laes ja seintes praod ning värv koorub.

Eile raamatukogus asutuse sulgemise vastu toetusallkirja andnud Rein Vanatoa ütles Postimehele, et Ülejõe raamatukogu on tema jaoks mõnus ja kodune ning ta ei taha, et see kaoks. «Suur raamatukogu (Pärnu keskraamatukogu – toim) mulle ei istu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles