Sotsid ähvardasid astmelise tulumaksu toetamisega

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar ja sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor riigikogu suures saalis..
Rahandusminister Ivari Padar ja sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor riigikogu suures saalis.. Foto: Peeter Langovits.

Niigi pingetest ülekeevasse võimukatlasse lisasid sotsiaal­demokraadid eile vürtsi ähvardusega, et toetavad täna riigikogus Keskerakonna astmelise tulumaksu eelnõu.




Kirjeldatud samm viiks valitsuse lagunemiseni, mida sotsiaaldemokraadid siiski ei soovi. Kõige tõenäolisem on, et nad astuvad täna sammu tagasi ja hääletavad võimupartneritega ühtselt või jätavad hääletamata.



Valitsuse eestseisuse kogunemisele minek ei ole koalitsiooni liikmete jaoks enam ammu kindla peale uksest sisse astumine ja rahuloleva näoga välja tulemine. Eile suutsid Isamaa ja Res Publica Liitu ning Reformierakonda eestseisuses üllatada sotsiaaldemokraadid, kes teatasid, et võivad täna riigikogus hääletada Keskerakonna välja käidud astmelist tulumaksu taotleva eelnõu poolt.



Võimukaaslased vihased


Võimuliit on aga ühise laua taha istudes kokku leppinud, et riigikogus hääletatakse ühtselt ja opositsiooni eelnõude toetamist tõlgendatakse reetmisena.



Sotsiaaldemokraadid andsid võimupartneritele juba läinud nädalal rahandusminister Ivari Padari kriisipaketiga selgelt märku, et üksikisiku tulumaks peab tõusma 21 protsendilt 26 protsendile ja sisse tuleks seada astmeline tulumaks. Viimane oleks 30 protsenti tuludele, mis on üle 40 000 krooni kuus.



Seega on sotsiaaldemokraatidel täna Keskerakonna eelnõu vastu hääletada justkui ebasobiv ning tõenäoliselt nad lihtsalt ei osale hääletusel.



Partnerid käsitlevad aga juba teema tõstatamist eestseisuses selge tülinorimisena. «Sellel võivad olla väga karmid ja selged tagajärjed,» viitas üks võimuliitlane sotsiaaldemokraatide liidust väljaheitmisele.



Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Eiki Nestor tunnistas, et otsustavad oma käitumise täna. «Niikuinii on Keskerakond oma eelnõu meie pealt maha viksinud, pakkusime selle välja juba aastaid tagasi,» ütles ta.



Valitsus ei toetanud


Nestor tunnistas, et Keskerakonnaga ühiselt hääletamine tähendaks võimuliidu lõppu. «Aga me ei saa ka lubada, et partnerid võivad reeglitest üle astuda ning meie soovidele risti vastupidiselt töörahva käsi väänavaid otsuseid langetada,» nentis ta.



Avalugemisele tulev Keskerakonna eelnõu näeb ette tulumaksumäära fikseerimist 21 protsendile ja teise astme sisse viimist 33 protsendile tulu osale, mis ületab aastas 300 000 krooni ehk kuus 25 000 krooni.



Maksuvaba tulu määr fikseeritaks 27 000 krooni juures. See tähendab, et tulumaksu määr 33 protsenti hakkab kehtima tulu osale, mis ületab 25 000 krooni kuus ehk kui eraisik saab kuus tulu 27 500 krooni, siis kõrgemat maksumäära maksab ta ainult 2500 krooni pealt.


Keskfraktsioon saatis tulumaksuseaduse muutmise eelnõu arvamuse saamiseks märtsi alguses ka valitsusele, kes otsustas 26. märtsi istungil seda mitte toetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles