Kuidas kasutada järelejäänud kartuliputru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järelejäänud kartulipudrust saab valmistada krõbedaid suupisteküpsiseid.
Järelejäänud kartulipudrust saab valmistada krõbedaid suupisteküpsiseid. Foto: Sille Varblane

Järele jäänud katulipuder pani fantaasia tööle ja tegin sellest kaks erinevat küpsiste retsepti.

Need küpsised või pigem suupistepulgad on pealt krõmpsuvad, seest veidi pehmemad, päris head krõbistada.

2 dl kartliputru või -püreed (minul oli see soojana üsna vedel, kasutasin külmana, siis oli natuke paksem)
50 g võid
0,5 tl soola
5 dl jahu
0,5 tl paprikapulbrit
0,5 tl küüslaugusoola
2 muna

Või vahustasin soolaga, lisasin ühe muna, vahustasin köögikombainis läbi, siis lisasin teise muna, kartulipudru ja maitseainetega segatud jahu ning segasin ühtlaseks taignaks, mis köögikombainis segades moodustas suure palli.

Panin rullimisalusele jahu, tegin taignapalli mõlemalt poolt jahuga kokku ja rullisin õhukeseks. Lõikasin taigna kuue-seitsme sentimeetri laiusteks ribadeks, mis omakorda lõikasin sentimeetristeks pulkadeks.

Panin pulgad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetasin eelküpsetatud 200-kraadise ahju keskmises vahes 17 minutit.

Teine retsept on suurema kartulipudru sisaldusega. Kuna eelmised söödi ära ja putru oli veel üle, kuid ei tahtnud samasuguseid teha, mõtlesin, et kasutan võimalust ja katsetan midagi uut.

Suurendasin kartulipudru kogust ja tulemuseks olid veel paremad küpsised kui eelmised. Kui kõrgemal kuumusel pruuniks küpsetada, siis on pealt krõbedad nagu barankad, aga seest on pehmed ja üsna maitserohked, sobivad ka suupisteks.

4 dl ehk 380 g kartuliputru- või püreed
4 dl jahu
50 g võid
3/4 tl soola
2 muna
1 tl küüslaugusoola
1 tl paprikapulbrit

Või vahustasin soolaga köögikombainis, lisasin ühe muna, vahustasin läbi. Siis lisasin teise muna, kartulipudru ja maitseainetega segatud jahu ning segasin köögikombainis ühtlaseks tainaks. Tainas jäi vedelamat sorti.

Panin taigna tordipritsi ja lasin sellest läbi tähe kujulise otsiku kahesuguseid küpsiseid, pulkade puhul jõnksutasin tordipritsist siksakiliselt. Esimest pannitäit küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes 18 minutit, neist 12 minutit keskel ja 6 minutit ülemises vahes, kuid küpsised jäid heledaks.

Teise pannitäie küpsetasin 225-kraadise ahju keskmises vahes 11 minutit keskel ja 6 minutit üleval. Tulemuseks olid sellised pruunid kenad ja maitsvad küpsised.

http://www.toidupildid.blogspot.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles