Keskerakond nõuab valimiste hea tava leppesse lisaklausleid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised 2004
Europarlamendi valimised 2004 Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Ehkki Keskerakond teatas täna, et toetab Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) algatatud valimiste hea tava kokkulepet, ei andnud erakonna juhatus ilma omapoolsete lisaklausliteta nõusolekut lepet allkirjastada.

«Nõustume Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu üleskutsega loobuda halvustavast reklaamist ja oleme nõus, et avalike vahendite kasutamine erakonna huvides on ühes demokraatlikus riigis keelatud. Juhul kui mõni Eesti erakond seda kirjutamata reeglit rikub, peaks sellele kindlasti järgnema avalik hukkamõist nii meedia kui ühiskonna poolt tervikuna,» märkis Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

Erakond lisas kolm klauslit

«Oleme EMSL-i poolt algatatud ja erakondade vahelise kokkuleppe saavutanud hea valimistavaga nõus. Küll aga sooviksime head valimistava veelgi täiustada, lisades sinna mõned olulised punktid,» lisas Toobal samas.

«Esiteks on Keskerakond kindlal seisukohal, et üheks demokraatliku riigi alustalaks on erapooletu ja poliitiliselt sõltumatu meedia. Eestis on selles küsimuses teatavasti silmatorkavaid puudujääke ja seetõttu peaks ajakirjanduse erapooletuse olulisus hea valimistava kokkuleppes kindlasti välja toodud olema,» lausus Toobal.

«Vähemalt sama tähtis küsimus on jõustruktuuride apoliitilisus, sest demokraatliku riigikorra säilimiseks on ülimalt oluline kohtuvõimu ja riiklike jõustruktuuride sõltumatus. Õiguskaitseorganite poliitiline mõjutatavus on äärmiselt ohtlik ja ühes õigusriigis täiesti lubamatu nähtus,» lisas Toobal.

«Kindlasti tuleb taunida ka valimiskorralduse muutmist poliitilise kasu eesmärgiga – nii Riigikogu kui KOV-valimiste valimiskorda ei tohi muuta päevapoliitilistest huvidest tulenevalt ja kiirkorras,» tõi Toobal välja ka kolmanda lisaklausli.

Liit loodab Keskerakonnalt positiivset otsust

EMSL liidu esimehe Urmo Kübara sõnul suhtles ta täna Toobaliga, kellele erakonna juhatus oli andnud volituse allkirjastada lepe koos erakonna nimetatud lisaklauslitega.

«Kui praegu hakata leppesse lisama uusi punkte, siis tuleks see uuesti ka teiste erakondadega läbi arutada,» tõdes Kübar.

Ta lisas, et praegu välja pakutud leppes ei ole siiski ilmselt midagi, millega Keskerakond nõus ei oleks ning avaldas lootust, et erakonna juhatus selle ka praegusel kujul heaks kiidab.

EMSLi juhi sõnul esitas liit esialgsed ettepanekud hea tava asjus erakondadele märtsi alguses ning aprillis kohtuti ja arutati teksti kõigi erakondadega.

Toobal ütles Postimees.ee’le, et erakonna siseselt arutatakse täna kogu EMSLi pakutava leppega seonduvat. «Põhimõtteliselt ei ole me selle leppe vastu, kuid sooviksime kolm omapoolset lisaklauslit sinna lisada,» ütles Toobal.

Valimiste hea tava leppe on heaks kiitnud Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eestimaa Rohelised ja Rahvaliit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles