Metalli uhkus Loits saab kümme

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viieaastane Loits aastal 2004 Tartus Lutsu Teatrimajas.
Viieaastane Loits aastal 2004 Tartus Lutsu Teatrimajas. Foto: Lauri Kulpsoo

Ülehomme, 8. mail tähistab Tallinna rokiklubis Tapper oma kümnendat sünnipäeva rahvusliku ürgmetalli ansambel Loits, andes sel puhul juubelikontserdi pikendatud kavaga ja eriliste külalistega. Tuleb lugusid, mida laval iial enne esitatud pole. Üles astub mitu Loitsu koosseisu endiste ja praeguste liikmetega.




Kahel ekraanil jooksevad spetsilt seks puhuks võetud kaadrid. Õigupoolest on ka kaks lava, teisel, väiksel kõrtsipoole laval esitavad Untsakate Margus Põldsepp ja Oorti mees Sulev Salm (mõlemad tuntud ka grupist Kiritöö) eelmise sajandi sõdade aegseid laule.



Mu hea kolleeg-muusikaajakirjanik Mart Juur on Loitsu kohta öelnud nii: «Loits pole lihtsalt üks tore kamp hevifänne, nad on kunstnikud, kes seavad endale tõsiseid eesmärke ja teevad tõsist tööd. Ilmselt on nad ka parajad kontrollifriigid, sest meetod, kuidas Loits oma muusikat üles ehitab ja kuidas nad kõlavad, lihtsalt nõuab pühendumist ja kõva kätt.»



Juur lisab, et Loitsu maailm on eestlase maailm, Loitsu viis asjadest rääkida on julge ja aus ning tuleb südamest. ««Must album» ja «Vere kutse» kuuluvad Eesti rocki võtmealbumite hulka,» märgib Juur, «need plaadid olid uuenduslikud omas ajas ja kõlavad praegu sama võimsalt kui siis. Soovin Loitsule palju õnne sünnipäevaks, tänan hea muusika ja kuulamiselamuste eest.»



Def Räädu hääl J.O.C. mainib, et tegemist on austust vääriva bändiga, kellel nii muusikaliselt kui imidžiliselt on oma konkreetne rida ajada. J.O.C. lisab huvitava tähelepaneku: «Usun, et mõnelegi võib esmapilgul jääda mulje, et tegemist on väga süngete ja kurjade tüüpidega, aga neid ka väljaspool lava teades saan öelda, et tegemist on suisa muhedate inimestega. Ega ei tahagi kommenteerida tegelikult, hoopis õnne ja muid häid asju soovin. Edu siin ja välismaal!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles