Video: Briti, Eesti ja Afganistani sõdurid Nawa baasis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO TV

värske video näitab elutingimusi Jakeri sõjaväebaasis Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis. Lisaks Briti ja Afganistani sõduritele tegutsevad seal ka eestlased, kes seekordses videolõigus küll sõna ei saa, küll aga võib neid näha pildil.

Nawa linn jääb Helmandi provintsi pealinnast Lashkar Gah'st lõunasse. Selle linna keskel asubki Jakeri patrullbaas. See välimuselt üsna tagasihoidlik baas on antud piirkonna Rahvusvaheliste Julgeolekuabijõudude (ISAFi) üksuste keskus. Nawa on tähtis koht, kust püütakse vähendada võimalust, et Talibani võitlejad pääseksid provintsi pealinna.

See baas, millest lõuna- ja läänesuunal vaid kilomeetri kaugusel tegutsevad ka mässulised, sattub väga tihti rünnaku alla. Sestap peavad sõdurid alati võitlusvalmis olema ja relva käeulatuses hoidma – ka magamise ja söömise ajal. Nawa ümbruses on surma saanud mitu Briti ja Afganistani sõdurit.

«Ainus asi, mis mulle siinolemise juures ei meeldi, on mitu korda päevas raketirünnaku alla sattumine,» võtab olustiku kokku Briti kapten Rachel Davies.

Elamistingimused muidugi pole ka just luksuslikud. WC rolli täidavad maasse kaevatud augud, toitu saab pappkastidest ja õhutemperatuur võib päeval tõusa üle 45 kraadi. NATO Channeli ajakirjaniku Josh Fortune'i väitel on sõdurite moraal aga sellegipoolest kõrge ning hea huumorimeel säilinud. Sõdurid on endale seal koguni võtnud kohaliku kutsika, kelle nimi on Dexter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles