Vseviov: pronkssõdurilt kui sümbolilt tuleb eemaldada pateetiline tähendus

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei eemaldas Tõnismäelt pronksõdurit meenutava kuju.
Politsei eemaldas Tõnismäelt pronksõdurit meenutava kuju. Foto: Reporter.ee

Kultuuriajaloolane David Vseviov leiab, et pronkssõdurilt kui sümbolilt tuleb eemaldada pateetiline tähendus, vahendas Reporter.ee videolõik.

«Kui ma oleksin olnud see kunstnik, siis ma oleks teinud umbes 1600 pronkskuju ja paigutanud neid kohe igale poole,» kommenteeris Vseviov pronkssõduri kergekaalulise koopia Tõnismäele viimist. «Vahetevahel linti üle keerates saavutab hoopis paremaid tulemusi kui mängides selle ühega. See oli antud situatsioonis võib-olla mitte kõige targem tegu.»

Eile Tõnismäele ilmunud pronkssõduri kuju kergekaaluline koopia oli mõeldud teenima suurt kunsti, kinnitab looja Kristina Norman.

Eesti Kunstiakadeemias õppinud Norman valmistub suviseks Veneetsia biennaaliks. Seal Eestit esindades otsustaski ta projekti ühe osana kuju Tõnismäele uuesti püsti panna.

«See on osa minu Veneetsia-projektist ja ma olen seda ettevalmistanud väga pikka aega,» rääkis Norman. «Eile oli minu jaoks väga tähtis päev.»

Politsei tegutses eile kiirelt. Mõnede arvates isegi liiga rutakalt - veerand tundi pärast Tõnismäele ilmumist oli see kuju uuesti maha võetud ning autokastis ära toimetatud.

Vene uudisteportaal Lenta.ru kuulutab oma lehel, et pronkssõdur koristati uuesti Tallinna kesklinnast ära. David Vseviov idanaabri reaktsiooni pärast ei muretse.

«Me tekitame sellega nende inimeste silmis, kes mõistavad, mis toimub, mitte mingit kahju,» märkis kunstiajaloolane. «Need, kes arvavad, et me juba oleme sellised - no neile üks tilk sinna potti juurde ka mitte midagi ei muuda.»

Põhja prefektuur otsustab järgmisel nädalal võimaliku väärteomenetluse alustamise Tõnismäe haljasalale pronkssõdurikuju toimetamise asjus. Kristina loodab oma kuju nende käest siiski suurema sõjata tagasi saada, teatas uudistesaade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles