Maiust hapust varrest

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa

Just nüüd, kui rabarber end mullast välja upitab, on parim aeg rabarberiküpsetisteks. Kasutage seda, sest varase ärkaja tähetund on juuni lõpuks läbi.


Hapu rabarberi nautimise aeg kestab enamasti maist juuni lõpuni, hiljem muutuvad varred puiseks ja tuimaks – ehkki ka siis võib suurte lehtede varjust tarvitamiskõlblikku rabarberit leida.



Ses hiliskevadises aedviljas on südamele ja vereringele vajalikku kaaliumi, veidi ka kaltsiumi, fosforit ja rauda ning B-rühma vitamiine, vähene C-vitamiin hävib kuumutamisel aga pea täielikult. Siiski ei soovitata värske rabarberi söömisega liialdada, see pole hea hammastele ega seedimisele.



Rabarberis on ohtralt oblikhapet, mis võib organismis ladestuda soolade või kividena, samuti soodustab see kaltsiumi vähenemist luudes. Oblikhappe kahjuliku mõju vastu aitab piim, sestap ongi kasulik juua rabarberikoogi kõrvale piima või süüa seda koos jäätisega, kisselli aga täiendada näiteks kohupiimaga.



Alljärgnevad koogiretseptid pärinevad raamatust «Rabarberikoogid ja -magustoidud», mille on kokku pannud Maire Suitsu, Angeelika Kang ja Lia Virkus. Ja ärge unustage rabarberivarsi enne koogi sisse panemist puhastada ja koorida!



Kohev ja mureMuretaina-rabarberikook

Koheva võibiskviitkatte ja mureda põhjaga kook, mille vahel on rikkalik sidrunimahlaga maitsestatud täidis. Suveajal võid osa rabarberist asendada ka tikrite või õuntega.


Põhjaks


•    100 g võid


•    3 dl tuhksuhkrut


•    0,5 tl soola


•    1 sidruni riivitud koor


•    1 tl vanillisuhkrut


•    4,5 dl nisujahu


•    1 munakollane


•    1 sl külma vett


Täidiseks


•    400 g rabarberit


•    1 dl suhkrut


•    1 sidruni pressitud mahl


Katteks


•    2 muna


•    1,5 dl tuhksuhkrut


•    2 tl vanillisuhkrut


•    1 dl vahukoort


•    2 sl võid


•    3 sl nisujahu


Vahusta toasoe või ja tuhksuhkur. Lisa sool, riivitud sidrunikoor ja vanillisuhkur. Sega juurde jahu. Lõpuks lisa munakollane ja vesi, sega ühtlaseks tainaks. Keera toidukilesse ja hoia külmkapis tund. Tükelda rabarber, sega suhkru ja sidrunimahlaga ning lase maitsestuda.


Katteks mikserda munad tuhk- ja vanillisuhkruga kohevaks vahuks. Kuumuta kastrulis vahukoor ja või keemiseni, jahuta veidi ning vala munavahu hulka. Lõpuks sega juurde jahu.


Rulli tainas lahti ning vooderda sellega 24 cm läbimõõduga võitatud koogivormi põhi ja servad. Küpseta 200 ˚C ahjus 10 minutit. Nõruta rabarberid ja vala eelküpsetatud põhjale. Vala peale kate ja küpseta veel pool tundi.



Vanaemade koogiklassika


Mandli-rabarberikook

Fariinsuhkur annab hapukale koogile meeldiva karamellimaitse. Paku koos vanillijäätisega.


Põhjaks

•    100 g võid


•    0,75 dl suhkrut


•    1 muna


•    2,5 dl nisujahu


•    1 tl küpsetuspulbrit


•    0,5 dl heledat siirupit


•    1 dl piima


Täidiseks

•    400–500 g rabarberit


Katteks

•    50 g võid


•    0,75 dl fariinsuhkrut


•    3 sl piima


•    2 sl nisujahu


•    50 g mandlilaaste


Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates muna. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, siirup ja piim ning sega ühtlaseks. Suru tainas 26 cm läbimõõduga võitatud ahjuvormi põhja ja servale. Tükelda rabarber ja laota tainale. Küpseta 200 ˚C ahjus 20 minutit.


Katteks sulata või, lisa fariinsuhkur, piim ja jahu. Kuumuta pidevalt segades keemiseni. Nirista peene joana koogile ja puista üle mandlilaastudega. Küpseta veel 10–15 minutit, kuni mandlilaastud on kaunilt helepruunid. 



Biskviidiga rabarberi-plaadikook

Plaaditäiest hõrgust ja muredast biskviitkattega koogist jätkub suurele seltskonnale.


Põhjaks

•    5 dl nisujahu


•    300 g võid või margariini


•    1,5 dl suhkrut


•    näpuotsatäis soola


Täidiseks

•    500–600 g rabarberit


•    5 sl suhkrut


•    2 tl kaneeli


Katteks

•    6 muna


•    7 sl suhkrut


•    8 sl nisujahu


•    kaunistuseks tuhksuhkrut


Vahusta toasoe või suhkruga, sega hulka vähese soolaga segatud jahu. Rulli tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, suru servad veidi kõrgemaks ja torka kahvliga augud sisse. Küpseta 225 ˚C ahjus 10 minutit.



Tükelda rabarberid, sega suhkru ja kaneeliga. Laota poolküpsenud koogipõhjale ning küpseta veel 10 minutit. Samal ajal valmista katte jaoks biskviittainas: vahusta munad suhkruga ja sõelu hulka jahu. Võta kook ahjust, vala tainas peale ja küpseta veel 10–15 minutit. Puista soovi korral üle tuhksuhkruga ja lõika ruutudeks.



Vanaema rabarberikook

Üks paremaid küpsetisi suve hakul on vanema stiilis tehtud kook. Soovi korral raputa peale ka kaneeli. Paku koos vanillijäätisega.


•    700 g rabarberit


•    0,75 dl suhkrut


Tainaks

•    200 g võid


•    1,5 dl suhkrut


•    3,5+0,5 dl nisujahu


•    1 tl vanillisuhkrut


Lõika rabarber 1 cm laiusteks tükkideks. Näpi külm või koos suhkru, 3,5 dl nisujahu ja vanillisuhkruga purutaoliseks massiks. Puista pool tainast 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja. Pane peale rabarberitükid, puista üle suhkruga, soovi korral ka kaneeliga. Näpi ülejäänud taina hulka veel 0,5 dl nisujahu ning pudista rabarberitükkidele.


Küpseta 180 ˚C ahjus 45 minutit. Kui pind liialt pruunistuma kipub, kata fooliumi või küpsetuspaberiga.



Lihtne rabarberikook

Maitsev ja mahlane kook, millest hõlpsamini valmivat oleks raske välja mõelda.


•    400 g valmis (pärmi)lehttainast


•    500 g rabarberit


•    1,5 dl fariinsuhkrut


•    2 tl kaneeli


•    2,5 dl maitsestamata jogurtit


•    2 muna


Tõsta tainarulli ümber keeratud tainas suure, 26–28 cm läbimõõduga pirukavormi peale, suru kätega vormi põhja ja külgedele ning lõika ülejääk kääridega ära. Kalla õhukesteks viiludeks lõigatud rabarber vormi, raputa üle suhkru ja kaneeliga. Kalla peale muna-jogurtisegu.



Küpseta 200 ˚C ahju alumisel siinil pool tundi. Tõsta siis rest ahju ülaossa ja küpseta kooki veel 10–15 minutit, kuni täidis on hüübinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles