Keskerakond EMSLi valimiste hea tava leppele alla ei kirjuta

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisreklaam.
Keskerakonna valimisreklaam. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul toetab Keskerakond endiselt ausaid valimisi, kuid juhul, kui erakonna seisukohtadest püütakse jõumeetodil üle sõita, siis ta EMSLi algatatud valimiste hea tava leppele alla ei kirjuta.

«Keskerakond esitas leppesse mitmeid omapoolseid mõtteid ja ettepanekuid, kuid Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit keeldus neid isegi arutamast ning nõudis, et me nende poolt ettedikteeritud tekstile tuimalt alla kirjutaksime. Keskerakonna nägemus ühistest ja laiapõhjalistest kokkulepetest on midagi muud,» teatas Toobal.

«Keskerakond pole mitte kunagi allunud ühelegi ultimaatumile ning ei tee seda ka nüüd. Meie poolt välja käidud kolm punkti oleksid selle leppe tõsiseltvõetavuse seisukohalt äärmiselt olulised,» lisas Toobal.

«Olen kindel, et kõik Eesti inimesed peavad oluliseks sõltumatu meedia olemasolu ning jõustruktuuride apoliitilisust. Äärmiselt kahju oleks, kui selguks, et mõni erakond eelistab poliitilisi tellimusi täitvaid õiguskaitseorganeid ning just nimelt seetõttu antud punkti leppes näha ei soovita,» märkis Toobal.

«Ühtlasi pean kahetsusega nentima, et teoorias ausaid valimisi toetava IRLi nii-öelda äraostmatute jõuk on juba hea valimise tava räigelt rikkunud. Nimelt andis nende kontrollitav Kodanikuühiskonna Sihtkapital väga kahtlastel põhjustel ning motiividel pool miljonit krooni Omanike Keskliidule poliitilise suunitlusega petitsiooni-portaali loomiseks,» lisas Toobal.

«See fakt läheb aga ausate valimiste kontseptsiooniga täielikult vastuollu.»

«Tegelikult on ilmselge, et IRL ning Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit kasutavad valimiste hea tava lepet poliitilise relvana ning ausad valimised neid tegelikult ei huvita,» sõnas Toobal.

«Vastasel korral toimuks deklaratiivsete ja ründavate sõnavõttude asemel sisuline arutelu ning ettepanekuid ja mõtteid sõlmitavasse leppesse oodataks kõigilt erakondadelt, mitte ainult laarlastelt.»

«Lisaks IRLi lubamatule tegevusele on juba mõnda aega riigi raha eest reklaamitud vanemahüvitise elektroonilise taotluse esitamist ehk vanemahüvitise süsteemi, mis on selgelt ühe teise partei – Reformierakonna – valimislubadus,» lisas Toobal.

«Seega reklaamitakse maksumaksja raha eest otseselt Reformierakonda ning ka see on igasuguste ausate valimiste reeglitega karjuvas vastuolus,» tõi Toobal veel näiteid.

«Kuna Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit ei pidanud mõlemal juhul vajalikuks isegi reageerida, siis seab see valimiste hea tava leppe igasuguse tõsiseltvõetavuse küsimärgi alla,» lõpetas Toobal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles