Sarimõrvar innustus Christie’ teostest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agatha Christie
Agatha Christie Foto: AP / Scanpix

Iraanis riigi esimese naissoost sarimõrvari tabanud korrakaitsjate sõnul väidab naine, et ammutas tapmisteks inspiratsiooni Briti kirjaniku Agatha Christie’ kriminaalteostest.



Pealinnast Teheranist umbes 160 kilomeetrit loodes asuva Qazvini linna võimud süüdistavad 32-aastast kahtlusalust, keda meedias nimetatakse eesnime järgi Mahiniks, vähemalt kuue inimese, sealhulgas viie naise tapmises.



Tugeva kehaehitusega kergejõustiklane ja kahe lapse ema Mahin on politsei sõnul süü omaks võtnud, edastas The Daily Telegraphi võrguväljaanne. Esmalt oma kunagise majaperemehe ja tädi mõrvanud naine tunnistas võimudele üles, et tappis tänavu veebruarist kuni maini ka neli 50–70-aastast naist.



Kollane Renault


«Mahin ütles oma ülestunnistustes, et on võtnud snitti Agat­ha Christie’ raamatutest ja üritanud endast mitte ühtki jälge maha jätta,» vahendas Briti ajaleht The Guardian Qazvini prokuröri Mohammad Baqer Olfati sõnu eelmisel nädalal Iraani ajakirjanikele.



Ohvri valis Mahin välja Qazvinis mõne pühamu lähedal, kus naised palvetamas käisid. Mahin astus naistele ligi ja rääkis neile, kui palju nad välimuselt tema ema meenutavad. Seejärel tundis naine huvi, kas ta võib oma kollases Renault’s neile küüti koju pakkuda.



Hiljem, kui ohver pakkumisega nõustunud oli, jootis Mahin talle puuviljamahla, millesse oli lisatud tuimastit. Seejärel kägistas ta teadvuse kaotanud ohvrid, varastas neilt juveelid ja muu varanduse ning viis surnukehad kõrvalistesse paikadesse. Ühe ohvri oli ta sunnitud raudkangiga surnuks lööma, kuna too tuli vahepeal teadvusele.



Mahini sõnul viis teda veretöödeni meeleheitlik vajadus raha järele, kuna tal olid kaelas üle 280 000 krooni suurused võlad.



Qazvini politseiülem Ali Akbar Hedayati ütles ajakirjanikele, et Mahini vaevab vaimne häire, kuna ema jättis ta lapsepõlves armastuseta. «On tõenäoline, et mõrvar maksis oma suure vihkamise tõttu kätte naistele, kes välimuselt tema emaga sarnanesid ning temaga sama vanad olid,» ütles Hedayati.



Mitu kuud hoolikalt politsei huviorbiiti vältinud Mahinile sai saatuslikuks kõige tühisem seadusega pahuksisse sattumine – liiklusrikkumine. Nimelt teatas üks mõrvaseeriast ajakirjandusest lugenud 60-aastane naine korrakaitsjatele, et põgenes 11. mail heledast Renault’st pärast seda, kui selle naisjuht kahtlaselt käituma hakkas.



Ootab surmanuhtlus


Politsei asus säärase kirjeldusega autosid kontrollima ning neid ajendas Mahinile tähelepanu pöörama asjaolu, et naine oli hiljuti liiklusõnnetuse pärast trahvi saanud. See viiski tema vahistamiseni. Arreteeritud on ka Mahini kaks meessoost kaasosalist, kes naisele uimasteid müüsid.



Naist ootab süüdimõistmisel surmanuhtlus.



Pole teada, millistest Christie’ romaanidest Mahin oma ohvrite tapmiseks ja surnukehadest vabanemiseks eeskuju sai, kuid paljudes neist kasutavad kurikaelad tapmiseks uimasteid. Christie’ romaanid on Guardiani teatel iraanlaste seas ülimalt populaarsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles