Wikipedia keelas saientoloogidel artiklite toimetamise

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil fragment Wikipedia avalehelt.
Pildil fragment Wikipedia avalehelt. Foto: Wikipedia

Wikipedia arbitraažikomisjon keelas saientoloogia kiriku esindajatel internetientsüklopeedia artiklite toimetamise, kuna usulahu liikmed püüdsid neis kiriku mainet kunstlikult parandada.

Saientoloogid tabati kiriku tegevust puudutavate artiklite toimetamiselt, millega püüti kiriku imidžit paremaks muuta. Usutegelasi süüdistati ka saientoloogiat puudutavate negatiivsete arvamuste ja materjalide eemaldamises, vahendas ERR Uudised.

Arbitraažkomisjoni otsusest ilmneb, et saientoloogia pooldajad ja selle vastased toimetavad pidevalt usulahku kajastavaid artikleid vastavalt oma tõekspidamistele, mis aga takistab info objektiivset kättesaamist ning loob «toimetamiseks ebasobiva keskkonna».

Komisjoni otsuse kohaselt blokeerib Wikipedia kõik saientoloogia kiriku ja sellega seotud organisatsioonide IP-aadressid ning keelab usulahu esindajatel kommenteerida mistahes Wikipedia artikleid.

USA ulmekirjaniku L. Ron Hubbardi loodud saientoloogia kujutab endast uskumuste ja meetodite kogumit. Samas on saientoloogiat süüdistatud inimestega manipuleerimises. Kõige tuntumaks saientoloogiks võib pidada Ühendriikide filminäitlejat Tom Cruise'i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles