WHO kuulutas välja seagripipandeemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas täna ametlikult välja uue gripi A/H1N1 pandeemia, tõstes ohutaseme kõrgeimale - kuuendale pügalale.

WHO klassifikatsiooni kohaselt näitab kuuenda faasi varajane staadium pandeemia mõõdukat kulgu, vahendas uudisteagentuur BNS AFP ja Reutersi teateid. 

Gripipandeemia kuulutati välja esimest korda viimase 40 aasta jooksul, kuna WHO jõudis järeldusele, et viiruse H1N1 edasine levimine on vältimatu.

«Ma olen otsustanud tõsta gripipandeemia ohutaseme viiendalt pügalalt kuuendale,» ütles WHO peadirektor Margaret Chan.

Tegemist on esimese gripipandeemiaga 21. sajandil, eelmine tabas maailma 1968. aastal.

Uue gripi ehk rahvakeeli seagripi viirus on levinud praeguseks 74 riiki, nakatunuid on viimastel andmetel 27 737 ja 141 juhul on haigus lõppenud surmaga.

WHO kogunes Genfi erakorralisele koosolekule gripiolukorda arutama. Uus gripp vastab organisatsiooni pandeemia väljakuulutamise kriteeriumidele, kuna Mehhikost alguse saanud haigus on levinud paljudes eri mandrite riikides inimeselt inimesele.

Pandeemia väljakuulutamise järel tuleb WHO 193 liikmesriigis rakendada kõrgendatud tervishoiumeetmeid, et olla valmis seni peamiselt leebe kuluga haiguse leviku hoogustumiseks.

Ohuskaala kuues aste tähendab, et viirus on hakanud geograafiliselt levima, kuid ei pruugi osutada selle virulentsusele.

«Kuues aste, kui me kuulutame välja kuuenda astme, ei ütle see midagi haiguse tõsiduse kohta, see puudutab geograafilist levikut... Pandeemia tähendab ülemaailmne, kuid sel ei ole tõsiduse ega leebuse konnotatsiooni,» seletas WHO pressiesindaja Gregory Hartl.

Tõttöelda ongi viirus olnud siiani valdavalt leebe iseloomuga, lisas ta.

Eesti sotsiaalministeeriumi kinnitusel koguneb homme kriisireguleerimismeeskond, et anda hinnang muutunud olukorrale ja kokku leppida edasises tegevuses.

11. juuni seisuga on  Eestis kinnitatud neli uue gripiviiruse poolt põhjustatud haigusjuhtu.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles