Mormooni ­pereema unenägu ilusast mehest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Videvik»: peaosades Kristen Stewart ja Robert Pattinson.
Kaader filmist «Videvik»: peaosades Kristen Stewart ja Robert Pattinson. Foto: SCANPIX

Müstilistest olenditest jutustava «Videviku» sarja autori Stephanie Meyeri kirjanikukarjääri algus kuulub omal moel samuti müstika valdkonda ehk sündis unenäo mõjul.


Toona 29-aastane koduperenaine nägi nimelt unes ilusat poissi ja noort tüdrukut imekaunil aasal ning kirjutas selle mõjul kolme kuuga menuki, mis nüüdseks on lummanud kümneid miljoneid lugejaid üle maailma.



Ilus poiss sai raamatus nimeks Edward ja sünniaastaks 1901. Noormehe surma-aastaks võib tinglikult märkida 1918, kui hispaania grippi surnud poisist sai vampiir. Meyeri unenäos temaga aasal seisnud tütarlaps Bella nägi ilmavalgust rohkem kui 80 aastat hiljem.



Ning just selle ümber, kuidas kümnendeid varjutatud vampiirimaailmas ringi luusinud ja verd rüübanud Edward pärast oma sajandat sünnipäeva esimest korda armub, raamatu intriig pöörlebki. Nii paeluvalt, et kuigi «Videviku» n-ö ametlik sihtrühm on passi järgi 17-aastaste kangelastega umbes sama vanad tütarlapsed, on see teos jõudnud ka nende emade ja kõigi vanuselt vahepeale jäävate naistepõlvkondade lugemislauale.



Enne «Videvikku» polnud praegu 34-aastasel Meyeril erilisi kirjanduslikke ambitsioone. Ta elas väga tavalist korraliku inimese elu: lõpetas ülikooli inglise filoloogina, abiellus tänapäeva mõistes verinoorelt ehk vaid 21-aastaselt ning sai oma raamatupidajast kaasaga kolm poega.



Usutunnistuselt on kuuelapselisest perest pärinev Meyer mormoon. Vastavalt oma usu reeglitele ei pruugi Meyer ei alkoholi ega kohvi ning pole elu sees vaadanud ühtki alaealistele ebasoovitatavat filmi.



Ajakirja Time andmeil astub kirjanik haruharva üle vaid ühest keelust – rüüpab mõnikord ühe kirsimaitselise dieet-Pepsi, mis sisaldab mormoonidele keelatud kofeiini.



«Selle mõte on enda sõltuvustest vabana hoidmine,» põhjendas Meyer Time’ile usuga kaasnevaid piiranguid. «Meil on vaba tahe, mis on suur kink Jumalalt. Kui sa seod selle kokku millegi sellisega nagu näiteks kokaiin, pole sul tegelikult enam eriti vabadust.»



Ilmselt on Meyeri isiklikud tõekspidamised ka põhjus, miks «Videvik» hoolimata kirglikust ja morbiidsest sisust propageerib puhtaid väärtusi. Intiimne pinge Edwardi ja Bella vahel tõmbab lugeja kaasa, ilma et seal oleks tegelikult ühtegi muidu tänapäeval igalt tänavanurgalt vastu vaatavat mahlast stseeni.



Edward põeb ja kardab põrgut, sest on vampiirina jäänud ilma oma inimhingest, ning soovib sellevõrra ainult rohkem säilitada allesjäänut – oma voorust. «Mulle on avaldatud survet panna sisse seksistseen,» tunnistas Meyer. «Kuid varjamatut seksi võid sa saada igalt poolt. Raskem on leida romanssi, kus jäädakse vaid käehoidmise juurde. Mina alustasin hilja. 16-aastaselt oli käehoidmine väga äge.»



Edwardi sajandeid tagasi vägisi vampiiriks muudetud «isa» aga trotsib saatust sellega, et on asendanud sisima võimsa tapmistungi arstina inimeste elu päästmisega.


«Mu arvates on see mu vampiiride aluseks olev metafoor,» rääkis Meyer Time’ile. «See ei loe, millesse sa elus oled sattunud ning mida arvad, et  pead tegema: sa võid alati valida midagi muud. Alati on olemas teine tee.»



Bella osatäitja
tahab olla enamat kui näitleja


Möödunud aasta lõpus linastunud «Videvikus» ja selle tänavu kinolinale jõudvas järjes «Noorkuu» tagasihoidlikku ja endast mitte kõige kõrgemal arvamusel olevat, kuid vampiiri poolt metsikult armastatud koolitüdrukut Bella Swani mängiv 19-aastane Kristen Stewart on teatanud, et tema lähiaja plaanidesse kuulub kõrghariduse omandamine.



«Ma tahan minna ülikooli kirjandust õppima. Tahan saada kirjanikuks,» rääkis ta mõni kuu tagasi ajakirjale Vanity Fair. «See tähendab, et mulle meeldib, mida ma praegu teen, kuid see pole kõik, mida ma teha tahan – ma ei taha olla eluaeg professionaalne valetaja.»



Näitleja huvi kirjanduse vastu kinnitab ka tihti tema elulugude juures esinev lemmikautorite nimekiri. Stewartile meeldivad näiteks Charles Bukowski, Kurt Vonnegut, John Steinbeck ja Albert Camus.



Kaheksa-aastaselt näitlejakarjääriga alustanud Stewart on praeguseks jõudnud koostööd teha muu hulgas selliste tähtedega nagu Jodie Foster, Meg Ryan, Adam Brody ja Sharon Stone. Ning tuleval aastal tuleb välja film «The Runaways», kus ta kehastab hiti «I Love Rock’n Roll» maailmakuulsaks laulnud Joan Jetti.




Pattisoni modelli­karjääri rikkus mehelikkus


Imekaunist vampiiri Edwardit mängiv britt Robert Pattinson alustas 12-aastaselt modellindusega, kuid pidi sellest vaid mõni aasta hiljem tööpakkumiste vähesuse tõttu loobuma.



Praegu 23-aastane Pattinson ise on oletanud, et alguses aitas tema karjäärile kaasa asjaolu, et ta oli suhteliselt pikka kasvu ja tüdrukuliku välimusega ning androgüünid olid moes. Täiskasvanuks saamisega kaasnes aga paraku ka mehistumine, mis tähendas ühtlasi Pattinsoni androgüünikarjääri lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles