Valitsus võib rahutuste korral kaitseväge kasutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsevägi õppustel.
Kaitsevägi õppustel. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu võttis esmaspäeval vastu seaduse, mille kohaselt võib valitsus massiliste rahutuste korral otsustada kaitseväe või kaitseliidu kasutamise kuni erakorralise seisukorra lõpetamiseni.


Seaduse poolt oli 64 saadikut, vastuhääletanui ega erapooletuid polnud.

Seadus mõistab vägivaldse massilise korratusena õigusvastaste tegude toimepanemist ehk varalise kahju tekitamist ja elu või tervist ohustavat tegevust rahvahulga poolt.

Valitsus põhjendas eelnõu algtamist seletuskirjas sellega, et pikaajalised ja ulatuslikud korratused, millega kaasneb vägivald, võivad nende tekkimise põhjustest olenemata kaasa tuua tõsise kahju ja ohustada põhiseaduslikku korda samavõrd kui kehtivas seaduses sätestatud ohud.

Kehtiv seadus loeb Eesti põhiseaduslikku korda ähvardavaks tegevuseks põhiseadusliku korra vägivaldse kukutamise katset, terroristlikku tegevust, vägivallaga seotud kollektiivseid surveaktsioone, ulatuslikku vägivallaga seotud isikugruppide konflikti või Eesti mõne paikkonna vägivaldse isoleerimise katset.

Sellise korratuse tulemuslik lõpetamine võib osutuda eelnõu autorite sõnul ainuvõimalikuks erakorralise seisukorra ajal kasutatavate vahenditega.

Erakorralise seisukorra ajal võib kaitseväge ja Kaitseliitu kasutada, et ära hoida või tõkestada presidendi, seadusandliku ja täidesaatva riigivõimu, muude riigi- ja omavalitsusasutuste ja riigile elutähtsate objektide vastu suunatud rünnet ning tõkestada vägivallaga seotud kollektiivsest surveaktsioonist, ulatuslikust isikugruppide konfliktist või Eesti mõne paikkonna vägivaldsest isoleerimisest tulenevat ebaseaduslikku tegevust või vägivallaga seotud massilist korratust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles