Eesti kaitseväelane hukkus granaadiplahvatuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allain Tikko
Allain Tikko Foto: kmin.ee

Allohvitser Allain Tikko hukkus eile hommikul Afganistanis Talibani granaadiheitjarünnakus, vigastada sai veel kolm Eesti kaitseväelast.




Jalaväekompanii Estcoy-8 esimese rühma esimese jao ülem veebel Tikko liikus parasjagu koos oma meestega üle tee, kui 400 meetri kauguselt lasti nende suunas tankitõrje granaadiheitja RPG granaat.



RPGdega pole üldiselt nii kaugelt võimalik tabavalt lasta, mistõttu Tikko hukkumine ja tema kolme kaaslase haavatasaamine oli suuresti õnnetu juhus. Üks vigastada saanud kaitseväelane on tagasi oma üksuse juures, kaks aga endiselt arstide hoole all.



Vahejuhtum leidis aset Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas, umbes kilomeeter Pimoni patrullbaasist, kus Estcoy praegu asub.



Nad-e-Ali on erinevalt eestlaste eelmisest paiknemispiirkonnast Now Zadis roheline piirkond, kus jõgi ja kanalid võimaldavad kohalikel tegeleda põllupidamisega ning roostik lubab Talibani võitlejatel paremini varjuda.



Eestlaste kompanii oli ka kogu üleeilse päeva baasi lähedal tegutsenud ning seejuures sattusid nad korduvalt kahe-kolmemeheliste taliibide rühmade rünnakute alla. Taliibid tulistasid automaatidest eestlasi ja põgenesid seejärel kiiresti.



Eile kaitseväe peastaabis ajakirjanikele olukorda selgitanud Eesti Afganistani kontingendi eelmine ülem major Sten Reimann lausus, et kindlate andmete kohaselt oli Estcoy eilseks 48 tunni jooksul tapnud kuus taliibi, ent võimalik on kuni 12 taliibi tapmine.



Kaitseväe juhatajat eile asendanud brigaadikindral Valeri Saar lausus, et Tikko asemele uue kaitseväelase Afganistani saatmine otsustatakse lähipäevil. Samuti selgub siis, kas kahe haavatu asemele tuleb Afganistani lähetada uued mehed.



Tikko alustas kaitseväeteenistust 1998. aastal ajateenijana lahingukoolis. Ta oli varem osalenud kolmel välisoperatsioonil – 2003. aastal Kosovos, 2004. aastal Iraagis ja 2007. aastal Lõuna-Afganistanis. Kaitsevägi on autasustanud Allain Tikkot Kaitseväe teenetemärgiga ja Kaitseväe teenetemärgiga lahinguliste teenete eest.



Tikkost jäid maha abikaasa ja kolmeaastane tütar Desiree. Tikko oli pärit Viljandist, ent elas Tallinnas. Tikko lähedastele avaldasid kaastunnet nii president, kaitseväe juhataja kohusetäitja, kaitseminister, välisminister kui riigikogu esimees.



Selle nädala lõpuni on kaitseministeeriumi fuajees avatud kaastunderaamat, kaitseministeeriumi kodulehel on sama raamat elektroonilisel kujul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles