Juhtkiri: riigi 186-miljoniline kooliraha

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Toomas Huik

Eile selgus, et meie maksuametnikel on olnud soe nii süda kui ka pea. Kahju, et selle tulemusena tuleb metsatööstusettevõtte Sylvester endiste aktsionäride vastu sõtta läinud tulipeade jahutamiseks maksta hiiglaslikku kooliraha.

Riigikohtu otsus sunnib riigikassast välja maksma märksa suurema summa, kui mitmedki kibedate vaidluste käigus leitud kärpekohad kokkuhoidu annavad. Ligi 400 miljoni krooni jagu juba maksuameti arvel olnud raha tagastatakse õigetele omanikele, sellele lisaks üle 180 miljoni krooni intresse. Täpsuse huvides olgu mainitud, et otseselt käis eilne riigikohtu otsus kaheksa väiksema aktsionäri tasutud 32,8 miljoni krooni tulumaksu kohta, millele lisaks peab riik raha õiguseta kinni peetud päevade eest maksma 14 miljonit krooni intresse. On aga ilmne, et samasugune saatus ootab ka neid vaidlusi, kus mängus märksa suuremad summad.

Ametliku versiooni järgi see summa masutuultes räsitud Eesti europüüdlust võimatuks ei tee, sest rahandusministeerium olla vajadusega Sylvesteri asjas väljamakse teha juba ette arvestanud. Huvitav, milliselt eelarverealt peaksime 600 miljonit krooni otsima? Maksuameti koolitusraha all seda sõnaselgelt kirjas pole.

Maksuameti peadirektor Enriko Aav kinnitas ka pärast eelmise aasta suvel kuuldud ja Sylvesteri endistele aktsionäridele õiguse andnud ringkonnakohtu otsust, mille riigikohus nüüd muutmata jättis, et maksuamet on oma õiguses veendunud. Miks Aav kohtu põhjendustele otsa vaadates vaidlust jätkas ja maksumaksja arvelt tuleval ebasoodsa krediitkaardi mõõtu intressil tiksuda lasi?

Lugu ise sai alguse sellest, kui Mati Polli ja tema kompanjonid otsustasid 2002. aastaks üles ehitatud väga eduka ettevõtte maha müüa. Eraisikutest aktsionärid kandsid oma Sylvesteri aktsiad äriühingute arvetele ja äriühingud müüsid need Soome metsakontsernile Stora Enso.

Eriti veidraks teeb maksuameti sõjakäigu Sylvesteri endiste aktsionäride vastu asjaolu, et viimased küsisid enne vaidlusaluste tehingute sooritamist maksuametilt kirjalikult seisukohta, kas nende plaanitavaid aktsiamüügitehinguid saaks tõlgendada nii, et need on tehtud maksudest kõrvale hoidmiseks. Maksuamet vastas kirjalikult, et ei saa. Ometi otsustas maksuamet 2007. aastal esitada nõude.

Nüüd on ametil kaotus käes ka riigikohtust. Nii suure summa kaotamine on riigile praegu väga valus. Kui tegu oleks eraettevõttega, ootaks süüdlast karm karistus. Aga kes on see ametnik, kes miljonite suuruse kahju eest vastutab? Sellele küsimusele pole eile koolitusarve kätte saanutelt veel vastust tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles